Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež zaposlenim v Vatikanu o predanosti sv. Jožefa delu in družini

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 12. 2021 / 18:24
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.12.2021 / 18:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež zaposlenim v Vatikanu o predanosti sv. Jožefa delu in družini
Papež Frančišek: družina je privilegiran kraj, kjer doživljamo Božjo previdnost. FOTO: Vatican Media

Papež zaposlenim v Vatikanu o predanosti sv. Jožefa delu in družini

Papež Frančišek se je pred božičnimi prazniki v vatikanski dvorani Pavla VI. srečal z zaposlenimi pri Svetem sedežu in v governatoratu ter njihovimi družinami. Voščil jim je blagoslovljen božič in v nagovoru izpostavil, da je družina privilegiran kraj, kjer doživljamo Božjo previdnost.

Papež je zbranim zaželel, da bi se v njihovih srcih in v njihovih družinah rodil Jezus. Jezus se namreč rodi v ljubezni: »Bog se rodi se tam, kjer ljubezen postane konkretna, postane bližina, postane nežnost in postane razumevanje. Tam je Bog.« Kot primer je navedel družino, kjer sta dedek ali babica, ki s težavo hodita, in ju bližnji obiskujejo, da ne ostaneta sama: »In če ne moremo iti, ju vsaj pokličimo in se pogovarjajmo. Predvsem pa pojdimo čim prej in bodimo nekaj časa z njim ali z njo.«

Bog se rodi se tam, kjer ljubezen postane konkretna, postane bližina, postane nežnost in postane razumevanje.

Ne pozabimo na stare starše

Sveti oče se je posebej zaustavil pri temi starih staršev, na katere v današnji kulturi odmetavanja pogosto pozabimo. Zavedati se moramo, da bodo po našem zgledu ravnanja z ostarelimi z nami ravnali naši otroci.

Zavedati se moramo, da bodo po našem zgledu ravnanja z ostarelimi z nami ravnali naši otroci.

Papež je zbranim zaželel, da bi jim božič prinesel nekaj vedrine, »posebej če preživljate težko obdobje, imate skrbi«. Te ima vsaka družina, toda pri nekaterih so v tem obdobju razmere še težje. Sveti oče je zagotovil svoje molitve vsem, ki potrebujejo dar miru, tako osebnega kot družinskega. Epidemija je namreč družinam povzročila številne težave na ekonomskem in duševnem področju: mnogi starši so izgubili zaposlitev, otroci in mladostniki pa so posebej težko doživljali obdobja izolacije in učenja na daljavo.

FOTO: Vatican Media

Zapletene okoliščine moramo izročiti svetemu Jožefu

Papež je spregovoril tudi o vprašanju zaposlitve ter dejal, da so si v Vatikanu zelo prizadevali, da nihče ne bi ostal brez dela. Zaveda se, je pojasnil, da upravljanje v obdobju zaprtja ni bilo enostavno, izrazil pa je upanje, da bo zadovoljive rešitve mogoče najti z dialogom.

Sveti Jožef je bil človek malo besed in veliko dejanj.

Zbrane je povabil, naj v ta namen prosijo svetega Jožefa: »On je pristojen za področje dela! A ne le to. Dejansko je predvsem varuh Jezusa in Device Marije. Zato je tudi zavetnik Cerkve.« Papež je spomnil, da je bilo vse letošnje leto posvečeno svetemu Jožefu, z namenom, da bi ga družine začutile bližje, bolj navzočega v svojem življenju, v svoji sredi. Po Frančiškovem nasvetu sv. Jožefu lahko v molitvi zaupamo določene zapletene okoliščine, če ugotovimo, da lastne moči ne zadoščajo. Sveti Jožef je bil človek malo besed in veliko dejanj: »Človek, ki posluša Božjo voljo in jo brez oklevanja uresničuje.« Papež tudi sam vedno moli k njemu in ga prosi za to ali ono stvar in sveti Jožef vedno odgovori.

FOTO: Vatican Media

Božja previdnost pomeni, da Bog vedno želi samo dobro

Papež je pojasnil, da je Bog Jožefu razkril svojo voljo v spanju, o čemer pripovedujejo evangeliji, to pa ima tudi simbolni pomen. Ne gre namreč zgolj za sanje v psihološkem smislu, ampak za razodetje Božjega načrta. Jožef ga je prejel v spanju in ga uresničil takoj, ko se je prebudil. To se je zgodilo štirikrat: prvič, ko je moral vzeti Marijo za ženo; drugič, ko je Herod ogrozil Jezusovo življenje in je moral pobegniti v Egipt; tretjič, ko se je moral vrniti v domovino; in četrtič, ko je potreboval nastanitev v Nazaretu. Gospod je Jožefu vsa ta navodila dal v sanjah po angelu: to so bili izrazi Božje previdnosti.«

Božji načrti niso vedno jasni, običajno zahtevajo potrpežljivost, predvsem pa vero in veliko zaupanja.

Ob koncu nagovora se je papež ustavil pri besedi »previdnost«: pojasnil je, da je družina privilegiran kraj, kjer doživljamo Božjo previdnost. Vsem zbranim je zaželel, »da bi izkusili očetovsko Božjo roko, ki vodi naše korake po svojih poteh v dobro zakoncev, otrok in celotne družine«. Božji načrti niso vedno jasni, je še dejal sveti oče, običajno zahtevajo potrpežljivost, predvsem pa vero in veliko zaupanja. Toda Bog želi samo in vedno dobro, za nas in za naše bližnje: »Zato moramo ravnati kot sveti Jožef: prepustiti se Bogu, torej 'spati', da bi sprejeli njegova sporočila.«

Nalaganje
Nazaj na vrh