Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež zaskrbljen zaradi posledic gospodarske krize

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 14. 05. 2012 / 09:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež zaskrbljen zaradi posledic gospodarske krize

Med bogoslužjem v Arrezu, ki se ga je udeležilo okoli štirideset tisoč vernikov, je Benedikt XVI. izrazil zahtevo po humanejšem ravnanju z begunci in priseljenci; obisk La Verne odpovedan zaradi slabega vremena.

Papež Benedikt XVI. je izrazil zaskrbljenost glede posledic gospodarske krize v Italiji. Ta je prizadela predvsem najšibkejše člane družbe, še posebej mlade, je sveti oče poudaril med včerajšnjim bogoslužjem v toskanskem mestu Arrezo. Obenem pa je to tudi 'globoka in daljnosežna duhovna kriza'.

Benedikt XVI. je v Arezzu pozval k humanejšem ravnanju z begunci in priseljenci. Pomembno je namreč, da smo solidarni s tistimi, ki so v deželo prišli v iskanju svobode in dela. Bog je ljudi ustvaril kot eno veliko družino.

Bogoslužja v parku v središču toskanskega mesta, pred katedralo sv. Donata, se je udeležilo okoli štirideset tisoč vernikov, Benedikt XVI. pa je to italijansko pokrajino kot papež obiskal prvič.

Hitre in učinkovite rešitve za izhod iz gospodarske krize je zaradi zapletenosti težav izredno težko najti, je v svojem nagovoru poudaril sveti oče. Za premagovanje duhovne krize pa si mora Cerkev prizadevati, da bi ljudje uspeli preseči 'zgolj materialistično logiko'. Razširiti bi morali 'kulturo beguncev', ki naj bi pri ljudeh zbudila smisel za solidarnost in usmiljenje.

Benedikt XVI. je obenem pozval k odločnejšemu prizadevanju za zaščito družine in življenja od spočetja do naravne smrti. Zakonska zaščita družine mora varovati tudi najšibkejše člene. To je odločilnega pomena za socialno enotnost družbe in njene perspektive.

Med obiskom v toskanskem mestu Sansepolcro je papež kritično ocenil politični položaj v Italiji in katoličane pozval k večji angažiranosti za skupno dobro. Kot je dejal sveti oče, bi si morali katoličani prizadevati za 'prenovo javne etike', Cerkev pa potrebuje 'zveste in razsvetljene laike, ki ne skrbijo zgolj za lastne interese'.

Zaradi slabih vremenskih razmer pa je moral Benedikt XVI. včerajšnji obisk italijanske pokrajine Toskane malce skrajšati. Odpovedati je bilo potrebno načrtovani obisk La Verne, saj zaradi močnega vetra in goste megle helikopter ne bi mogel varno pristati na željenem cilju. Sveti oče se je zato iz Arezza odpeljal kar v Sansepolcro, ki je bil na programu kot tretja postaja papeževega romanja, v Vatikan pa se je vrnil uro pred sicer predvidenim prihodom.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh