Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež že trideset let Rimljan

Objava: 17. 02. 2012 / 08:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež že trideset let Rimljan

Vatikanski tiskovni predstavnik Lombardi zavrača ugibanja, da se bo sveti oče iz starostnih razlogov umaknil s svojega položaja.

V tednu precejšnje medijske pozornosti zaradi ‘Vatileaks razkritij’ (http://radio.ognjisce.si/sl/127/aktualno/6917/) je papež Benedikt XVI. minulo sredo obhajal trideseto obletnico svojega prihoda v Rim. 15. februarja 1982 se je za Josepha Ratzingerja uradno zaključilo vodenje nadškofije München in Freising. Takoj po slovesu od svojih vernikov je Ratzinger, ki ga je tedanji papež Janez Pavel II. novembra 1981 imenoval za novega prefekta Kongregacije za verski nauk, iz Münchna odpotoval v Rim. Tam se je pripravil na novo delovno mesto, ki ga je nastopil 1. marca 1982.

Sedanji papež tako že trideset let živi v Večnem mestu. Njegovo staro domovanje na naslovu Borgo Pio je zadnjih sedem let, od njegove izvolitve za papeža, prazno.
Benedikt XVI. bo 16. aprila letos dopolnil petinosemdeset let. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je v začetku tedna zavrnil ugibanja o morebitnem papeževem odstopu iz starostnih razlogov. Tema trenutno ni aktualna in zato komentar sploh ni potreben.

Morebitni papežev odstop je v nekem pogovoru v razmislek ponudil oseminosemdesetletni severnoitalijanski škof Luigi Bettazzi, do leta 1999 škof v Ivrei in dolgoletni predsednik organizacije Pax Christi Internationalis. O morebitni morilski zaroti, o kateri je bilo govora minuli konec tedna po objavi tajnih vatikanskih dosjejev, je Bettazzi pripomnil, da si kaj takega ne more predstavljati. Benedikt XVI. je namreč ‘tako mil in duhoven človek, da bi si lažje predstavljal njegov odstop’.

P. Lombardi pa je spomnil, da je Benedikt XVI. o tej temi sam spregovoril v knjigi publicista Petra Seewalda, kjer je rekel, da ima papež ‘pravico in v določenih okoliščinah tudi dolžnost umakniti se s svojega položaja, če jasno ugotovi, da telesno, duševno in duhovno ne more več izpolnjevati zahtev svoje službe’.

V nobenem primeru pa papež ne sme ‘pobegniti’ od nevarnosti in težav, ki jih prinaša njegov položaj, ampak mora tudi v težavnih okoliščinah stati in obstati. ‘Odstopi se lahko v mirnem trenutku, ali pa takrat, ko preprosto več ne zmoremo,’ meni Benedikt XVI.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh