Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež želi češke katoličane potrditi v veri

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 28. 09. 2009 / 07:41
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež želi češke katoličane potrditi v veri

Danes s češkimi verniki obhaja god njihovega zavetnika sv. Venčeslava, zvečer se vrača v Vatikan

Papež Benedikt XVI. je včerajšnji, drugi dan svojega obiska na Češkem začel s sveto mašo na letališču v Brnu, pri kateri je pred 150.000 glavo množico vernikov poudaril, da je človekovo edino trdno upanje križani in vstali Jezus Kristus. Sveti oče, ki si je za geslo svojega potovanja na Češko izbral ‘Kristusova ljubezen je naša moč’, je opozoril, da tehnološki razvoj in izboljšave socialnih ustrojev, čeprav so pomembne in vsekakor potrebne, ne zadoščajo za zagotovitev moralnega blagostanja družbe. Človeka je namreč po njegovih besedah potrebno osvoboditi materialnih bremen, ki trpinčijo duha. In kdo ga lahko odreši, če ne Bog, ki je Ljubezen in ki je svoje očetovsko, vsemogočno in usmiljeno obličje razodel v Jezusu Kristusu, se je vprašal papež in poudaril, da je čvrsto človekovo upanje torej Kristus.

V današnji družbi se številne oblike revščine rojevajo iz osamljenosti, neljubljenosti, iz zavračanja Boga in nenavadno tragičnega zapiranja človeka, ki misli, da sam sebi zadostuje, ali da je sam nepomemben in začasen; v tem našem svetu, ki je, ko se zanaša zgolj na človeške zamisli in načrte, odtujen, je le Kristus lahko naše resnično upanje, je poudaril sveti oče. To je po njegovih besedah oznanilo, ki ga morajo kristjani s svojim pričevanjem razširjati in braniti vsak dan. Benedikt XVI., ki je celotno homilijo posvetil upanju, je nato češke duhovnike pozval, naj ostanejo zaupno povezani z Jezusom in naj svoje poslanstvo opravljajo z navdušenjem, prepričani, da tistemu, ki zaupa vanj, ničesar ne manjka.

Redovnike in redovnice je sveti oče povabil, naj veselo in z doslednim uresničevanjem evangeljskih smernic pričujejo za Kristusa, vernike laike pa je pozval, naj svoje načrte za družino, delo, šolo in dejavnosti na vseh družbenih področjih naslonijo na vero v Kristusa. Jezus svojih prijateljev nikoli ne zapusti. Zagotavlja jim svojo pomoč, kajti ničesar ni mogoče storiti brez Njega, istočasno pa vsakega prosi, naj se osebno obveže za razširjanje njegovega splošnega sporočila ljubezni in miru, je še dejal Benedikt XVI., ki je Češko po treh obiskih svojega predhodnika Janeza Pavla II. obiskal kot drugi papež.

Kulturne razmere na Češkem, ki velja za eno najmanj verskih držav v Evropi in kjer se za katoličane izreka slabih 30 odstotkov prebivalstva, po papeževih besedah pomenijo radikalni izziv za vero in hkrati torej tudi za upanje. Kot je pojasnil sveti oče, sta bili namreč tako vera kot upanje v moderni družbi odrinjeni na zasebno ali nadzemeljsko raven, medtem ko se v konkretnem in javnem življenju pritrjuje in zaupa zgolj znanstvenemu in gospodarskemu napredku, kar pa po papeževih besedah ne zadošča za pravo blaginjo naroda.

Sveti oče je po maši z verniki, ki so prišli tudi s sosednje Slovaške, Poljske, Avstrije in Nemčije, molil še angelovo češčenje, pred opoldansko molitvijo pa je češke vernike tako kot ob sobotnem prihodu v Prago pozval, naj ostanejo zvesti svoji krščanski poklicanosti in evangeliju, da bi tako lahko ustvarili prihodnost solidarnosti in miru. Kot ugotavlja Benedikt XVI., ritem modernega življenja včasih skuša izbrisati nekatere sledi preteklosti, obogatene z vero. Pomembno pa je, da ljudje ne izgubijo ideala, ki ga izražajo tradicionalne navade, in da ohranjajo duhovno dediščino, ki so jo prejeli od svojih prednikov, da jo varujejo in uporabijo kot odziv na potrebe sedanjega časa. Sveti oče je na Češko prišel predvsem z namenom vernike potrditi v veri ter Cerkev spodbuditi, naj bo kljub razmahnjeni sekularizaciji v državi nosilka vitalnosti, upanja in ljubezni.

Papež je tudi spomnil, da je Moravska obogatena s številnimi Marijinimi svetišči, zato je češke vernike, ki med letom množično romajo v te kraje, izročil Mariji. Po molitvi angelovega češčenja je papež še pozdravil vernike v slovaščini, poljščini in nemščini.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh