Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Papež želi preoblikovati vernike, ne pa vere«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 01. 2014 / 08:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Papež želi preoblikovati vernike, ne pa vere«

»Papež želi preoblikovati vernike, ne pa vere«

Nadškof Gänswein v televizijskem pogovoru: Ne pričakujem, da bo Vatikan že jutri imel novo podobo.

Nadškof Georg Gänswein pod novim papežem ne pričakuje nikakršne revolucije v Vatikanu. »Papež Frančišek ne želi preoblikovati vere, pač pa vernike«, je prefekt Papeške hiše pojasnil v pogovoru za bavarsko televizijo, ki so ga predvajali na prvi dan novega leta. »Posebnost je gotovo v tem, da je novi papež človek, ki se ne pusti od nikogar voditi.« Nadškof Gänswein je še dodal, kako ne pričakuje, da bo Vatikan »že jutri« imel povsem novo podobo.

Frančišek je velik mož, pri katerem najprej opazimo njegove kretnje, vedno bolj pa na površje prihajajo tudi vsebinski elementi njegovega papeževanja. Gänswein, ki še vedno opravlja nalogo osebnega tajnika Benedikta XVI., v delovanju obeh papežev vidi »absolutno kontinuiteto«. Kot dokaz za svojo trditev navaja okrožnico »Lumen fidei« (Luč vere) papeža Frančiška, za katero je precej besedila pripravil že Benedikt XVI. Razlike pa nadškof opaža pri temah vere in razuma ter relativizma. Te so pri Frančišku, za razliko od Benedikta XVI., »v drugem planu«.

V ekskluzivnem pogovoru z naslovom »Spremembe v Vatikanu« Gänswein novega papeža opisuje kot »izjemno odprtega, zelo poštenega moža«. Med srečanji z ljudmi ne dela nikakršnih razlik med politiki, cerkvenimi dostojanstveniki ali običajnimi verniki. Poleg tega Frančišek premore velik dar, da zna pri srečanjih navezati takojšen in prisrčen odnos, »ki nemudoma predre led«, pojasnjuje nadškof. »To pri človeku, s katerim se srečuje, takoj odpravi kakršno koli negotovost ali tremo.«

Nadškof Georg Gänswein je v pogovoru za bavarsko televizijo zanikal ugibanja, da papež Frančišek ponoči »pod krinko«, v običajnih duhovniških oblačilih, obiskuje rimske reveže. Pri medijskih poročanjih na to temo gre zgolj za »novinarsko raco«. Tovrstna ugibanja so se pojavila, ko je vodja vatikanske ustanove za apostolske nabirke, nadškof Konrad Krajewski, v pogovoru s časnikarji omenil, kako ob njegovih nočnih obiskih med reveži vedno obstaja nevarnost, da bi ga Frančišek pri tem spremljal. Ob dodatnih vprašanjih časnikarjev je nadškof Krajewski previdno molčal.






Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh