Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež želi reformirati IOR

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 06. 2013 / 07:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež želi reformirati IOR

Papež želi reformirati IOR

Po besedah papeža Frančiška morajo evangeljska načela veljati tudi pri denarnem poslovanju; sveti oče je v ta namen imenoval posebno preiskovalno komisijo, ki jo sestavljajo visoki predstavniki kurije in profesorica z ameriškega Harvarda.

Papež Frančišek očitno načrtuje reformo vatikanske banke IOR, ki je v zadnjem času zaradi sumljivih bančnih transakcij vedno znova polnila naslovnice svetovnih medijev. V ta namen je včeraj imenoval posebno preiskovalno komisijo, ki jo sestavljajo visoki predstavniki rimske kurije in profesorica s harvardske univerze. Kot sveti oče pojasnjuje v včeraj objavljenem dokumentu, gre za 'boljše usklajevanje' vatikanske denarne ustanove 'z vesoljnim poslanstvom Apostolskega sedeža' in prilagajanje 'zahtevam našega časa'.

Načela evangelija Jezusa Kristusa morajo veljati tudi pri denarnem poslovanju in gospodarskih dejavnostih, je še zapisano v omenjenem dokumentu. Z načrti za reformo vatikanske banke pa papež po lastnih navedbah izpolnjuje željo številnih kardinalov in škofov ter tako nadaljuje smernice, ki jih je zastavil že njegov predhodnik Benedikt XVI.

Za predsednika nove komisije je Frančišek imenoval italijanskega kardinala Raffaela Farino. Koordinator delovnega telesa je španski škof Juan Ignacio Arrieta Ochoa de Chinchetru, tajnik vatikanskega pravosodnega ministrstva. Ostali člani so predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, kardinal Jean- Louis Tauran, namestnik vatikanskega notranjega ministra Peter Bryan Wells in ameriška pravnica Mary Ann Glendon, nekdanja ameriška veleposlanica v Vatikanu.

Komisija naj bi zbirala podatke o vatikanski banki IOR in na koncu papežu predstavila svoje poročilo. Ob tem ima tudi možnost vpogleda v zaupne dokumente. Kot so še sporočili iz Vatikana, bo z delom pričela v naslednjih dneh.


Vir: Kathpress / STA
Foto: splet



Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh