Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Ženske igrajo osrednjo vlogo pri oznanjevanju vere

Objava: 04. 04. 2013 / 07:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: Ženske igrajo osrednjo vlogo pri oznanjevanju vere

Druga splošna avdienca papeža Frančiška po nastopu na položaj poglavarja katoliške Cerkve: Vstajenje ponovno odkrijmo kot 'osrčje naše vere'.

Papež Frančišek je imel včeraj svojo drugo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu, udeležilo pa se je je okoli 50.000 vernikov. V svojem nagovoru je sveti oče posebej izpostavil osrednjo vlogo žensk pri širjenju krščanske vere tako v zgodnjih obdobjih krščanstva kot tudi danes.

Prve priče Jezusovega rojstva so bili pastirji ovac, prve priče njegovega vstajenja pa ženske, je dejal papež. Ob tem je potrebno poudariti, da v takratnem okolju pričevanje pastirja ali ženske ni imelo kakšne posebne vrednosti. »To nam dokazuje, da se Bog ne ravna po človeških merilih«, je pojasnil papež Frančišek, ki je na veliki četrtek v mladinskem zaporu umil noge tudi dvema dekletoma, zaradi česar je bil deležen kritike iz konzervativnih krogov.

Evangeljski odlomek, ki kot prve priče vstajenja omenja ravno ženske, še potrjuje, da je vstajenje resnično zgodovinsko dejstvo. V primeru, da bi bila ta zgodba izmišljena, si pisci evangelijev za to vlogo gotovo ne bi izbrali žensk, ki po takratnem judovskem pravu niso veljale za verodostojne priče, je še pojasnil papež Frančišek.

Sveti oče je izrazil obžalovanje, da je veselje nad Kristusovim vstajenjem pri številnih ljudeh precej mlačno. Tudi med kristjani je veliko takih, ki dvomijo v resničnost vstajenja. Pogosto ljudi 'zaposluje na tisoče drugih stvari', ki se jim zdijo pomembnejše od vere in so večinoma povezane zgolj z življenjem v tostranstvu. Zato bi bilo ob vsej tej površinskosti in ravnodušnosti potrebno, da ponovno odkrijemo vstajenje kot 'osrčje naše vere'.

Papež Frančišek je še poudaril, da se vstali Jezus s prikazovanji ni razodel zgolj svojim učencem pred dva tisoč leti, ampak ga je moč izkusiti tudi danes. Ponuja nam 'veliko znamenj', denimo Sveto pismo, evharistijo in druge zakramente, pa tudi usmiljenje in ljubezen, zagotavlja sveti oče. Po njegovih besedah odločilno vlogo pri širjenju vere igra tudi današnja mladina. »Na Trgu sv. Petra sem opazil veliko mladih. Pravim vam, vi sami ste priče, da Jezus živi. To bo svetu, ki je nekoliko ostarel zaradi vojn, greha in zla, ponovno vlilo upanja. Mladi, le tako naprej!« je dejal papež.

Tudi tokrat je sveti oče med svojim nagovorom poleg zapisanih besed zbrani množici vernikov namenil sprotne komentarje, ki niso bili del uradnega besedila. Kot že med prvo splošno avdienco je romarje tudi tokrat nagovoril le v italijanskem jeziku, tudi tiste iz špansko govorečih držav. Njegove pozdrave so v ustrezne jezike prevedli njegovi spremljevalci.

Papež je napovedal, da z včerajšnjo splošno avdienco ponovno pričenja z nizom nagovorov ob letu vere, ki ga je pričel že njegov predhodnik papež Benedikt XVI. Pobuda za poživitev naše vere se je uradno pričela 11. oktobra lani, zaključi pa se 24. novembra letos, na praznik Kristusa Kralja.

Med včerajšnjo avdienco je nastopil tudi ameriški gospel zbor, ki mu je papež Frančišek pozorno prisluhnil, v Rim pa je priromala tudi skupina okoli 10.000 vernikov iz milanske nadškofije pod vodstvom kardinala Angela Scole. Milančani so poromali v jubilejnem letu svoje škofije, ko obhajajo 1.700-letnico milanskega edikta. Odlok cesarja Konstantina je ustavil preganjanje kristjanov v Rimskem cesarstvu in uvedel versko svobodo.

Avdience so se udeležili tudi katoličani iz Ljudske republike Kitajske. Kot so pojasnili v komentarju na Radiu Vatikan, so verniki iz škofije Tianian s svojo prisotnostjo želeli izkazati svojo povezanost s papežem.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh