Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež znova »patriarh Zahoda«

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 10. 04. 2024 / 09:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2024 / 10:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež znova »patriarh Zahoda«
Z nazivom »patriarh Zahoda« se papež v ekumenskem dialogu izenači s carigrajskim patriarhom in drugimi patriarhi vzhodnih Cerkva, ki papeža ne priznavajo za svojega voditelja. FOTO: Vatican Media

Papež znova »patriarh Zahoda«

Papež Frančišek je brez napovedi preklical spremembo, ki jo je v času svojega pontifikata leta 2005 uvedel njegov predhodnik Benedikt XVI. (2005-2013): med nazivi papežev bo odslej znova spet zgodovinski naslov »patriarh Zahoda«.

Benedikt XVI. je v prvem letu svojega pontifikata ta naslov črtal s seznama papeških naslovov, kar je povzročilo nekoliko nejevolje med vzhodnimi Cerkvami, spominjajo pri avstrijskem Kathpressu.

Z nazivom »patriarh Zahoda« (Patriarca dell'Occidente) se namreč papež v ekumenskem dialogu izenači s carigrajskim patriarhom in drugimi patriarhi vzhodnih Cerkva, ki papeža ne priznavajo za svojega voditelja. Trenutni carigrajski patriarh Bartolomej I., ki ga je papež Frančišek že večkrat naslovil »brat«, je bil med prvimi, ki je bil obveščen o tej Frančiškovi odločitvi.

Med zgodovinskimi naslovi papežev so: »vikar Jezusa Kristusa, naslednik kneza apostolov, Pontifex Maximus vesoljne Cerkve, primas Italije, nadškof in metropolit rimske province, suveren vatikanske države, služabnik Božjih služabnikov«.

Sprememba je razvidna iz Papeškega letopisa, ki ga tradicionalno izdaja vatikanska založba LEV. Novi izvod za leto 2024 je ta teden prišel na knjižne police v Vatikanu.

Od leta 2020 je v letopisu večina papeških nazivov navedena ločeno kot »zgodovinski naslovi«. Med njimi so imena, kot so »vikar Jezusa Kristusa, naslednik kneza apostolov, Pontifex Maximus vesoljne Cerkve, primas Italije, nadškof in metropolit rimske province, suveren vatikanske države, služabnik Božjih služabnikov«. Na predhodni strani je papež naveden s svojim izvirnim nazivom: »Frančišek, rimski škof«.

Nalaganje
Nazaj na vrh