Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeža leta 2012 pričakujejo v Ukrajini

Objava: 27. 05. 2010 / 08:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeža leta 2012 pričakujejo v Ukrajini

Po besedah nadškofa Mokrzyckega naj bi Vatikan povabilo sprejel

Katoliška Cerkev v Ukrajini leta 2012 računa na obisk papeža Benedikta XVI. Kot je poročala ukrajinska katoliška agencija, naj bi sveti sedež po besedah predsednika Latinske ukrajinske škofovske konference, nadškofa Mieczyslawa Mokrzyckega iz Lvova, vabilo že sprejel. Natančen datum obiska zaenkrat še ni določen.

Že v preteklem letu je tedanji ukrajinski predsednik Viktor Juščenko med svojem obiskom v Vatikanu papežu predal uradno vabilo za obisk Ukrajine. Kot je pojasnil nekdanji papežev tajnik, nadškof Mokrzycki, naj bi bil povod za obisk svetega očeta praznovanje šeststoletnice prenosa škofovskega sedeža iz Haliča v Lvov. To bi bil drugi obisk kakega papeža v pretežno rusko-pravoslavni deželi. Leta 2001 je Ukrajino obiskal tedanji papež Janez Pavel II.

Katoliški Cerkvi v Ukrajini pripada okoli 1,5 milijona kristjanov latinskega obreda, ki živijo v vseh predelih države, poleg tega pa še med 3,5 in 5,5 milijoni kristjanov bizantinskega obreda, ki prav tako pripadajo Rimu. Ta skupina kristjanov živi pretežno na zahodu Ukrajine.

V Ukrajini so prisotne številne krščanske in tudi nekrščanske veroizpovedi. Največji delež prebivalstva izmed šestinštiridesetih milijonov Ukrajincev pripada pravoslavni Cerkvi moskovskega patriarhata.

Prisotnost kristjanov latinskega obreda v zgodovini sega vse do ruskega kneza Daniela Romanoviča iz Galicije (1201-1264), ki je prebival v Haliču. Poleg Aleksandra Nevskega je bil to najpomembnejši ruski knez v obdobju mongolske prevlade. Kot zaščito pred vdorom mongolske vojske je sprejel papeževo varstvo, kar ima še danes tako kulturne kot tudi verske posledice v zahodni Ukrajini. Knez Daniel je v deželo privabil številne tuje naseljence, rokodelce in trgovce, zahodne Slovane, Nemce, Jude in Armence. Velja za ustanovitelja nekaterih pomembnih ukrajinskih mest, med njimi tudi Lvova.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh