Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev angelus iz 10. nadstropja

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 07. 2021 / 16:45
Oznake: Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2021 / 08:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev angelus iz 10. nadstropja
Papež je zbrano množico nagovoril kar z balkona svoje bolnišnične sobe v kliniki Gemelli v Rimu. FOTO: Vatican Media

Papežev angelus iz 10. nadstropja

Kot je napovedal, je papež Frančišek točno opoldne, pri molitvi angelovega češčenja, prvič po operaciji debelega črevesa pred tednom dni pozdravil množice kar z balkona svoje bolnišnične sobe v desetem nadstropju rimske klinike Agostino Gemelli.

V nagovoru, ki so ga neposredno prenašali vatikanski mediji, se je vernikom zahvalil za bližino in obljubil nadaljnjo molitev za vse, ki trpijo in potrebujejo oskrbo. »Globoko sem občutil vašo bližino, podporo in moč vaših molitev. Hvala iz srca,« je dejal sveti oče, ki so ga na balkonu spremljali otroci, bolnišnični oskrbovanci.

To olje je tudi bližina, skrb, nežnost teh, ki skrbijo za bolne

V nagovoru se je dotaknil današnjega evangeljskega odloka o učencih, ki jih je Jezus poslal mazilit bolnike z oljem in jih ozdravljat. »Ob tem 'olju' pomislimo na zakrament bolniškega maziljenja, ki okrepča dušo in telo. To 'olje' pa je tudi poslušanje, bližina, skrb, nežnost teh, ki skrbijo za bolne, saj je kot balzam, ki lajša bolečine in okrepi,« je poudaril Frančišek.


Pomembnost dobre in dostopne zdravstvene oskrbe

Vsak od nas, je dodal, prej ko slej potrebuje to »maziljenje bližine in nežnosti« in vsak ga lahko podari drugemu z obiskom, telefonskim klicem in iztegnjeno roko. Ob tem je papež ponovil, da je med bivanjem v bolnišnici znova občutil, kako pomembna je dobra in vsem dostopna zdravstvena oskrba.

Globoko sem občutil vašo bližino, podporo in moč vaših molitev. Hvala iz srca. (papež Frančišek)

Ne smemo izgubiti te dragocene dobrine

»Ne smemo izgubiti te dragocene dobrine, moramo jo ohraniti in si zanjo prizadevati vsi, saj je v korist vsem in zahteva zavzetost in doprinos vseh,« je izpostavil Frančišek in opozoril, da ekonomski pritiski ne bi smeli ogroziti zmožnosti zagotavljanja osnovnih zdravstvenih storitev.

Hvaležnost in spodbuda zdravstvenim delavcem

Ob koncu je papež Frančišek izrazil globoko hvaležnost in spodbudo zdravnikom in ostalim zdravstvenim delavcem ter slehernega vernika prosil za molitev za bolne, zlasti tiste v najtežjih preizkušnjah, in poudaril, »naj nihče ne ostane sam, naj bo vsakdo deležen skrbi, bližine in posluha.«

Nalaganje
Nazaj na vrh