Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev čevljar s čevlji za edinost kristjanov

Objava: 30. 08. 2010 / 07:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev čevljar s čevlji za edinost kristjanov

Papežev čevljar je minulo sredo svetemu očetu osebno dostavil dva nova para čevljev, enega v beli in drugega v tradicionalni rdečkasti barvi, v osebnem prizadevanju za edinost med kristjani pa je izdelovalec čevljev en par po pošti poslal tudi ruskemu pravoslavnemu patriarhu.

Papežev čevljar je minulo sredo svetemu očetu osebno dostavil dva nova para čevljev, enega v beli in drugega v tradicionalni rdečkasti barvi. V osebnem prizadevanju za edinost med kristjani je izdelovalec čevljev en par po pošti poslal tudi ruskemu pravoslavnemu patriarhu.

Adriano Stefanelli, mojstrski rokodelec, ki oblikuje in ročno izdeluje obutev po naročilu, je svoje čevlje prvič začel dostavljati v Vatikan leta 2003, ko je opazil trpljenje nekdanjega papeža. Za vatikanski časnik ‘L’Osservatore Romano’ je povedal, kako je pred sedmimi leti prek televizijskega ekrana spremljal Janeza Pavla II. in se samodejno vprašal, kaj bi lahko sam storil za to, da papežu olajša bolečine. Stefanellijeve misli so takoj pristale pri čevljih, in hitro je za poljskega papeža izdelal štiri pare.

Za papeža Benedikta XVI. je v petih letih njegovega pontifikata vsako leto izdelal nekaj parov obutve, med drugim tudi copate, ki jih sveti oče obuje, kadar je doma, in pohodne čevlje za letni dopust, ki ga je pred dvema letoma preživel v severnoitalijanskem pogorju.

Kot je mojster Stefanelli povedal za ‘L’Osservatore Romano’, za izdelavo vsakega para čevljev potrebuje okoli mesec dni, saj pri svojem delu uporablja tradicionalne metode izdelovanja obutve. Poleg papeža je čevljar svoje izdelke dostavljal tudi pravoslavnim patriarhom.

V Stefanellijevem paru obuval je po svetu hodil ruski pravoslavni patriarh Aleksij II. , pred kratkim pa je ročno izdelano mojstrovino v črni barvi po pošti prejel tudi patriarh Kiril II. S Stefanellijevimi čevlji se ponaša tudi carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I.

Mojstrski rokodelec izdelovanje obuval za različne cerkvene voditelje pojasnjuje kot ‘drobcen znak za pospeševanje edinosti med kristjani’. V zaključku pogovora za vatikanski dnevnik je Stefanelli povedal, da je ‘največje zadovoljstvo pri njegovem delu videti fotografije papeža Benedikta XVI. v obutvi, ki je dobro ponošena in obrabljena’, saj to pomeni, da je par čevljev v uporabi izjemno udoben.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh