Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev čevljar z naklonjenostjo o Benediktu XVI.

Za vas piše:
M. M. Š. / CNA
Objava: 06. 03. 2013 / 11:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev čevljar z naklonjenostjo o Benediktu XVI.

Mož, ki ga svet pozna kot 'papeževega čevljarja', je izrazil obžalovanje ob upokojitvi papeža Benedikta XVI., obenem pa hvaležnost, da mu je imel priložnost služiti.

“Na televiziji sem videl, kako nosi moje čevlje in občutil sem velik ponos”, se spominja Antonio Arellano, ki je popravljal čevlje upokojenemu papežu, ko je bil ta še kardinal, posebne čevlje zanj pa je izdeloval tudi v času njegovega pontifikata. V pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA je Arellano pojasnil, da bo med njegovimi številnimi strankami, ki vključujejo kardinale, monsinjorje in duhovnike, na prav posebnem mestu vedno prav papež Benedikt XVI.

Arellano se je rodil v mestu Trujillo v Peruju, kjer se je izučil za čevljarja. Leta 1990 se se preselil v Rim in v bližini Vatikana odprl popravljalnico čevljev. Danes nad vhodom v njegovo delavnico visi par čevljev iz rdečega usnja in fotografija Benedikta XVI., stene v notranjosti pa prekrivajo članki o ‘papeževem čevljarju’.

Arellano se spominja, kako je Benedikta XVI. in njegovega tajnika Georga Gänsweina prvič srečal pred leti, ko je bil nekdanji papež še kardinal. Benedikt XVI. je bil preprosta, običajna stranka, pojasnjuje čevljar. “Vstopil je in zelo vljudno zaželel dobro jutro, sedel, medtem ko sem delal, nato pa se poslovil in zahvalil.”

Na dan, ko je bil Benedikt XVI. izvoljen za novega papeža, je bil Arellano v bližnji restavraciji in je dogodke spremljal preko televizijskega ekrana. “Vsi so tekali po ulicah, jaz pa sem na televiziji zagledal kardinala Ratzingerja”, pojasnjuje. “Presenečen sem bil, saj je bil moja stranka, in veselil sem se zanj.”

“Vsi zbrani v restavraciji tistega dne smo bili tamkajšnji obrtniki, dobro smo se poznali med seboj in bili smo navdušeni. Za nas je bil to trenutek velikega veselja, saj je v naše lokale stopil človek, ki je postal papež.”

Arellano se je spomnil, da Benedikt XVI. nosi številko čevljev 42, zato mu je izdelal nov par čevljev iz rdečega usnja za njegov pontifikat. Čevlje je papežu izročil med splošno avdienco v Vatikanu. “Ko smo ga prišli pozdravit, me je papež prepoznal, nasmehnil se mi je in rekel, ‘To je pa moj čevljar’. To je bil čudovit trenutek, saj za trenutek človek postane pomemben”, je pojasnil Arellano. “Blagoslovil je mene in mojo družino, nato pa smo se poslovili.”

Tik pred beatifikacijo Janeza Pavla II. je Arellano prejel prošnjo za izdelavo novega para čevljev za Benedikta XVI. “Bilo je čudovito, takrat sem zares dobil občutek, da sem ‘papežev čevljar’”, je pojasnil obrtnik. “Eno je, ko človek papežu izroči darilo; nekaj povsem drugega pa je, če te izrecno prosijo za izdelavo njegovih čevljev.”

Arellano je za izdelavo papeževih čevljev uporabil le najboljše materiale. “Naravno, zelo gladko in mehko usnje”, je pojasnil, in zelo lahki podplati. Pred svetovnim dnevom mladih v Madridu leta 2011 je čevlje vzel v popravilo in jih malce ‘osvežil’. “Poleg čevljev pa sem za Benedikta XVI. izdelal tudi par copat, ki jih nosi v svojih zasebnih prostorih.”

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh