Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Papežev dokument o zlorabah je pomemben«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 06. 2016 / 10:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Papežev dokument o zlorabah je pomemben«

Jezuit p. Zollner: zaščita otrok pred zlorabami boljša tudi v nezahodnih kulturah.

Vodja Centra za zaščito mladoletnih pri Papeški univerzi Gregoriana v Rimu, p. Hans Zollner, je izrekel pohvalo novemu papeževemu dokumentu o posledicah za škofe, ki molčijo o spolnih zlorabah v svoji škofiji. Motu proprio z naslovom Kot ljubeča mati (Come una Madre amorevole) je izredno pomemben, je p. Zollner dejal v pogovoru za Radio Vatikan.



»Motu proprio poudarja tisto, kar je pravno sicer jasno že dolgo, vendar je papež to zdaj odločno izpostavil: da pri tem sploh ne gre za malenkosti. Papež je natančno določil, da je že po službeni dolžnosti malomarna obravnava suma spolne zlorabe mladoletnih, četudi še ne zelo tehtnega, zelo resna stvar in da je treba takšno dejanje vedno obravnavati kot kaznivo. Toda že popolno neupoštevanje suma mora veljati za kaznivo dejanje«, meni p. Zollner.

Na torkovi prireditvi na univerzi Gregoriana je Zollner dejal, da se je zaščita otrok pred zlorabami v katoliški Cerkvi izboljšala tudi v nezahodnih kulturah. To je predvsem sad ustreznega izobraževanja. V teh dneh je prve diplome prejelo 19 mednarodnih strokovnjakov na področju boja proti spolnim zlorabam mladoletnikov, prihajajo pa iz Afrike, Azije, Amerike in Evrope.

»Predvsem tam, kjer se je doslej bolj malo dogajalo«, naj bi se zdaj stvari spremenile, je dejal vodja Centra za zaščito mladoletnih med predstavitvijo ob podelitvi diplom. Po vsej vesoljni Cerkvi so nujno potrebni izvedenci, »ki lahko pomagajo, da se pričnejo izvajati preventivni ukrepi, zaradi katerih bodo ljudje postali občutljivejši na dogajanje in s pomočjo katerih bo lažje oceniti celotno razsežnost vsega, kar je z zlorabo povezano. Kajti ne gre le za preprečevanje zlorab, ampak za spreminjanje določene kulture.«



Kot je dejal p. Zollner, ki je tudi vicerektor omenjene univerze, je pred štirimi ali petimi leti od afriških, azijskih in vzhodnoevropskih škofov še slišal, da je zloraba mladoletnih v Cerkvi »zahodni problem, ki ga pri nas ni«, vendar tega zdaj ne sliši več, »niti v vzhodni Evropi, niti v Afriki, niti v Aziji«.

P. Zollner priznava, da se je veliko stvari moral naučiti tudi sam: da je namreč v revnejših državah in v državah v razvoju spolna zloraba otrok povezana tudi z drugimi vrstami zlorab, zoper katere se je treba boriti. »Med drugim gre za prodajo otrok ali mladostnikov ali njihovih organov, za otroke, ki jih silijo v vojno ali težaško delo, za otroke v najhujši revščini. Če kot 'zahodnjaki' pridemo tja in rečemo, zdaj pa poskrbite še za spolne zlorabe, ki se dogajajo otrokom in mladostnikom, nam rečejo, naj najprej preverimo, ali imajo sploh kaj jesti«, je poročal jezuit.

P. Zollner zato svetuje, naj se v takšnih državah vprašanje spolne zlorabe vedno vključuje v skupno definicijo Združenih narodov o otrokovih pravicah, kjer je govora o zdravju, izobraževanju, prehrani in temeljnih pravicah. »Če spolno zlorabo predstavimo s tega vidika, nam bolj prisluhnejo in tudi vedo, da ne gre zgolj za zahodni problem. Doslej je bilo tako, da so nas spraševali: Kaj imate zahodnjaki s spolnostjo, v čem je tu vaša težava? Zato je treba kombinirati in temo umestiti tja, kamor dejansko sodi: v zaščito otrokovih pravic.«

Po navedbah Radia Vatikan je diplomantom študija o zaščiti otrok čestital tudi papež Frančišek.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh