Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev novi tajnik je katoliški kopt

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 04. 2014 / 10:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev novi tajnik je katoliški kopt

Lahzi Gaid naj bi nasledil Maltežana Alfreda Xuereba, ki je bil imenovan za glavnega tajnika novega vatikanskega ministrstva za gospodarstvo.

Papež Frančišek je po navedbah vatikanskega spletnega portala »The Vatican Insider« za svojega novega osebnega tajnika imenoval koptskega duhovnika. Kot so na portalu poročali konec minulega tedna, naj bi šlo za egiptovskega sodelavca vatikanskega državnega tajništva. Yoannis Lahzi Gaid je član koptske katoliške, z Rimom povezane samostojne vzhodne Cerkve, ki papeža priznava za voditelja vesoljne Cerkve. Egipčan naj bi bil poleg Argentinca Fabiana Pedacchia odslej papežev drugi osebni tajnik. Uradne potrditve imenovanja iz Vatikana še ni bilo.



Lahzi Gaid naj bi nasledil 55-letnega Maltežana Alfreda Xuereba, ki je bil imenovan za glavnega tajnika novega vatikanskega ministrstva za gospodarstvo in zato položaj papeževega osebnega tajnika postopoma opušča. Xuereb je bil polega Georga Gänsweina tudi drugi osebni tajnik upokojenega papeža Benedikta XVI.

Pred položajem na vatikanskem državnem tajništvu je Lahzi Gaid med drugim deloval na vatikanskeih veleposlaništvih v Jordaniji, Iraku in Kongu. Izvedenec za cerkveno pravo je poleg tega nekaj časa kot duhovnik skrbel za občestvo vernikov v Latini v bližini Rima. Egipčan že nekaj časa biva v vatikanskem Domu sv. Marte, kjer živi tudi papež Frančišek. Med tedenskimi splošnimi avdiencami prebira povzetke papeževih katehez v arabskem jeziku. Lahzi Gaid naj bi po navedbah spletnega portala »The Vatican Insider« sprva še naprej opravljal tudi svoje dosedanje dolžnosti na vatikanskem državnem tajništvu.

Med pontifikatom papeža Frančiška so papeževi osebni tajniki precej manj izpostavljeni očem javnosti kot se je to dogajalo med pontifikatoma Benedikta XVI. in Janeza Pavla II. Njihova dejavnost je bolj kot nekdaj omejena na klasične tajniške dejavnosti in naloge.


Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh