Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev obisk sinagoge izjemno uspešen

Objava: 19. 01. 2010 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev obisk sinagoge izjemno uspešen

Kritika judovskih predstavnikov do Pija XII. je bila po oceni kardinala Kasperja ‘zmerna in dobronamerna’

Kardinal Walter Kasper, ki je v Vatikanu odgovoren za dialog z judi, je papežev nedeljski obisk rimske sinagoge označil kot ‘izjemen uspeh’. Po njegovih besedah je srečanje ‘odlično potekalo’ in nobena od bojazni, ki so se pred obiskom porajale na obeh straneh, se ni uresničila. To je potrditev, je kardinal povedal za avstrijsko katoliško agencijo, da dialog med katoličani in judi poteka v pravi smeri. Kot posebej ganljiv del obiska je predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani izpostavil osebno srečanje med papežem Benediktom XVI. in preživelim iz koncentracijskega taborišča, nekdanjim velikim rabinom Eliom Toaffom.

Kot je pojasnil kardinal Kasper, se lahko po prvem obisku Benedikta XVI. pri rimski judovski skupnosti končno ovržejo vsi dvomi v pripravljenost svetega očeta za dialog. Srečanje je s svojo pozitivno naravnanostjo dokončno preseglo vse nesporazume, do katerih je prišlo po spornih izjavah lefebvrovskega škofa Richarda Williamsona, ki je pred približno letom dni zanikal obstoj holokavsta.

Judovski predstavniki so izrazili ‘nekaj previdnih kritičnih opazk’ glede papeža Pija XII., vendar so bile njihove izjave po besedah kardinala Kasperja ‘zmerne in dobronamerne’. V oceni vloge tedanjega papeža pri preganjanju judov so v judovski skupnosti bolj ali manj zadržani, predvsem v ZDA pa številne judovske skupine izražajo svojo podporo Piju XII.

Kot je še pojasnil kardinal, je holokavst nemogoče obdelati zgolj z zgodovinskega zornega kota, vendar bodo odslej razlike v mnenjih in ocenah ‘izražene na finejši in bolj razumevajoč način’. Obdobja polemika naj bi bilo nepreklicno konec. Razlike v mnenjih seveda še obstajajo, vendar bodo predstavniki obeh strani o njih še obširno razpravljali.

Vatikanska komisija za dialog z judovstvom se po papeževem obisku rimske sinagoge čuti ‘okrepljena, tako s strani papeža kot tudi s strani rimske judovske skupnosti’.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh