Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev obisk v Srbiji brez vmešavanja Moskve

Objava: 07. 09. 2011 / 07:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev obisk v Srbiji brez vmešavanja Moskve

Nadškof Hilarion Alfejev poudarja, da gre za 'notranjo zadevo srbskega patriarhata'.

Moskovski patriarhat se ne želi vmešavati v odločitev srbske pravoslavne Cerkve, da na praznovanje ob 1700-letnici Milanskega edikta leta 2013 povabi tudi papeža Benedikta XVI., je v pogovoru za srbski dnevnik 'Politika' poudaril vodja urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu, nadškof Hilarion Alfejev.

Milanski edikt, izdan leta 313, je kristjanom v Rimskem cesarstvu prinesel versko svobodo. Izdal ga je cesar Konstantin I. Veliki, rojen v Nišu. Leta 2013 načrtujejo velike slovesnosti tako v Milanu kot v Nišu.

Na slovesnosti v Nišu pričakujejo večino pravoslavnih patriarhov in cerkvenih voditeljev z vsega sveta. Če bo beograjski patriarh na slavje povabil tudi papeža, bi to lahko pomenilo prvo srečanje med Benediktom XVI. in moskovskim patriarhom Kirilom I. Domnevno pa naj bi bila Moskva prav nič navdušena nad dejstvom, da se cerkvena poglavarja prvič sestaneta v Srbiji. To je dal beograjskemu patriarhu in ostalim srbskim škofom med svojim obiskom v Srbiji vedeti tudi vodja urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu.

V pogovoru za Politiko je nadškof Hilarion posebej poudaril, da gre pri papeževem vabilu za 'notranjo zadevo srbskega patriarhata', in kolikor mu je znano, tudi srbski škofje o tem vprašanju 'nimajo enotnega mnenja'.

Tudi v srbski pravoslavni Cerkvi se namreč pojavljajo različne predstave o pomenu praznovanja 1700-letnice Milanskega edikta. Nekateri bi raje poudarili vidik vsekrščanskega praznovanja, drugi pa menijo, da je projekt 'Niš 2013' izvrstna priložnost za poudarek 'sestrske povezanosti pravoslavnih Cerkva'.

Na zadnjem škofovskem koncilu srbske pravoslavne Cerkve maja letos so škofje sicer razpravljali o morebitnem vabilu papežu Benediktu XVI., vendar tedaj še niso sprejeli dokončne odločitve.

Odnosi med srbsko pravoslavno Cerkvijo in Svetim sedežem so zaradi različnih vrednotenj zgodovinskih dogodkov 20. stoletja – od izbruha prve svetovne vojne do kosovskega spora – precej obremenjeni. Tudi srbski politiki so bili v zadnjih letih precej zadržani glede morebitnega papeževega obiska v njihovi deželi.

Foto vir: Wikipedija

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh