Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev odposlanec si prizadeva za mirovna pogajanja v Siriji

Za vas piše:
M. M. Š. / news.va
Objava: 14. 11. 2012 / 10:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev odposlanec si prizadeva za mirovna pogajanja v Siriji

Kardinal Sarah je pretresen nad podobo beguncev, ki zapuščajo z nasiljem prežeto domovino.

Kardinal Robert Sarah predstavlja dramatično podobo položaja beguncev, ki se umikajo pred vojno v Siriji. Po njegovih besedah je bila papeževa pomoč v višini enega milijona dolarjev v podporo cerkvenim človekoljubnim ustanovam na tem področju več kot dobrodošla. Kardinal Sarah, predsednik Papeškega sveta Cor Unum, se je pred kratkim vrnil z obiska v Libanonu, kamor ga je kot svojega posebnega odposlanca za pomoč pri reševanju sirskega spora napotil papež Benedikt XVI.

Kardinal je bil globoko ganjen ob pogledu na pogoje, v kakršnih živijo sirski begunci v Libanonu, ki so se umaknili pred prelivanjem krvi v svoji domovini. Nastanjeni so v begunskih taboriščih na severovzhodu Libanona, na deset tisoče ljudi pa nujno potrebuje najosnovnejše življenjske potrebščine.

Na vrhu seznama so hrana, voda, elektrika, pa topla oblačila in kurjava, pojasnjuje kardinal. V pogovoru za Radio Vatikan je dejal, da je papežev dar dejansko pomenil zgolj kapljico v oceanu, a vendar izjemno cenjeno kapljico, saj bo ta lahko spremenila življenja nekaterih krščanskih in islamskih beguncev, ki so v begu pred nasiljem izgubili vse svoje imetje. Kardinal se spominja bolečine, ko je bil priča njihovemu obupu – večina beguncev so ženske, otroci in dojenčki.

Od milijona dolarjev papeževega daru jih je kardinal sedemsto tisoč razdelil tamkajšnjim organizacijam Karitas, ki bodo za sirske begunce priskrbele najnujnejšo pomoč. Preostalih tristo tisoč dolarjev je namenjenih kot pomoč Turčiji, Libanonu, Jordaniji in Iraku, ki prav tako sprejemajo sirske begunce.

Med svojim obiskom v Libanonu se je kardinal Sarah sestal tudi z libanonskimi oblastmi, tamkajšnjimi verskimi voditelji in predsedniki krajevnih Karitas. Skupaj so razpravljali in usklajevali možnosti za pomoč vse večjemu številu sirskih beguncev. Kardinal je v pogovoru izrazil upanje, da bo mednarodna skupnost prevzela vlogo posrednika v sirskem sporu. Dejstvo, da je sirska opozicija združila moči, naj bi nalogo malce olajšalo, saj bo tako na njihovi strani lažje najti ustreznega sogovornika. Mednarodna skupnost pa bi morala udejaniti papeževo prošnjo po mirovni rešitvi za Sirijo. »Potrebna je molitev«, meni kardinal, »Boga ne smemo izključiti iz tega procesa.« Zato je glas Benedikta XVI. v vsakodnevnih pozivih k molitvi za Sirijo tako pomemben – nova opozicija naj bi se tako lažje odprla za dialog ob podpori mednarodne skupnosti.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh