Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev pogovor za »Repubblico« umaknjen s spletne strani

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 11. 2013 / 20:46
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev pogovor za »Repubblico« umaknjen s spletne strani

Papežev pogovor za »Repubblico« umaknjen s spletne strani

Nekatere formulacije v pogovoru, zapisanem po spominu, so bile napačno razumljene.

Vatikan je pogovor papeža Frančiška z Eugeniem Scalfarom v italijanskem časniku »La Repubblica« umaknil s svoje spletne strani. Pogovor, ki je bil v tem levoliberalnem časniku objavljen 1. oktobra letos, so dan kasneje natisnili tudi v vatikanskem časniku »L'Osservatore Romano«, dva dni za tem pa še na vatikanskih spletnih straneh. 89-letni Scalfari je pojasnil, da si med pogovorom ni delal nikakršnih zapiskov in da je vsebino pogovora kasneje zapisal po spominu. Papež Frančišek naj bi bil glede zapisanega pogovora zadovoljen, je bilo tedaj slišati iz Vatikana.

Takoj po objavi pogovora v časniku z visoko naklado pa so se pojavili številni pomisleki glede nekaterih nenavadno formuliranih izjav, ki so bile deležne napačnega razumevanja. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je pojasnil, da besedilo nima značaja verskega nauka in da ga ne gre primerjati z okrožnico.

Vpadljiva naj bi bila oznaka vatikanske države kot »gobavosti« papeštva, pa tudi uporaba izraza »verski ekumenizem«, s katerim naj bi bil poimenovan katoliški dialog z nekristjani. Dodatno nerazumevanje je prinesla izjava, da ima vsak človek lastno predstavo o dobrem in zlem, Cerkev pa naj bi spodbujala, naj ljudje vztrajajo pri tem, »kar so spoznali kot dobro«. Po prepričanju opazovalcev v tej izjavi manjka misel, da je pri tem pomembna tudi vloga vesti.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh