Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev svetovalec kardinal Maradiaga dopolnil 80 let

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 12. 2022 / 11:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2022 / 12:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev svetovalec kardinal Maradiaga dopolnil 80 let
Kardinal Maradiaga s papežem Frančiškom (arhivska fotografija). FOTO: Vatican Media

Papežev svetovalec kardinal Maradiaga dopolnil 80 let

Kardinal Oscar Andres Rodriguez Maradiaga, svetovalec papeža Frančiška, dolgoletni predsednik krovne človekoljubne organizacije Caritas Internationalis (2007-2015) in nadškof Tegucigalpe v Hondurasu je danes dopolnil 80 let.

Visoko izobraženi in svetovljanski predsednik sveta kardinalov, ki so svetemu očetu svetovali pri oblikovanju reforme rimske kurije, je sam dolgo veljal za »papabile«, torej primernega za Petrovega naslednika, spominjajo pri avstrijskem Kathpressu. Leta 2013 pa je bil za prvega papeža iz Latinske Amerike izbran Argentinec Jorge Mario Bergoglio.

Karizmatični redovnik don Boskovih salezijancev je bil eden glavnih pobudnikov kampanje za odpis dolga ob prelomu tisočletja.

Kardinal Maradiaga je mnogo let deloval na področju krovne Karitas in zmanjševanja dolgov revnih držav svetovnega juga. Kot predstavnik vesoljne Cerkve je pogosto obiskoval cerkvene humanitarne ustanove po vsem svetu. Karizmatični redovnik don Boskovih salezijancev je bil eden glavnih pobudnikov kampanje za odpis dolga ob prelomu tisočletja, odločno je kritiziral krivice in kriminal, povezan z drogami, v Latinski Ameriki. Številnih kritik pa je bila deležna tudi njegova pogosta odsotnost v revni domovini Hondurasu.

Kardinal Oscar Andres Rodriguez Maradiaga. FOTO: Vatican Media

Kardinal Maradiaga se je rodil 29. decembra 1942 v prestolnici Hondurasa Tegucigalpi. Življenjepis njegove izobraževalne poti priča o izjemno širokem obzorju. Že kot mladenič je študiral teologijo, klavir in kompozicijo, fiziko, matematiko, kemijo, filozofijo in psihologijo v Tegucigalpi, Rimu in Innsbrucku.

Papež Frančišek naj bi kardinala Maradiago v bližnji prihodnosti zaradi starosti razrešil vodenja škofije.

Na Tirolskem je diplomiral iz klinične psihologije in psihoterapije ter je član Evropskega združenja za vedenjsko terapijo. Leta 1978 je bil imenovan za pomožnega škofa v Tegucigalpi, leta 1993 za nadškofa, tri leta pozneje pa je bil izbran za predsednika Škofovske konference Hondurasa, ki jo je vodil do leta 2016. V letih med 1995 in 1999 je predsedoval latinskoameriškemu škofovskemu svetu CELAM.

Z izpolnjeno starostno mejo 80 let je Maradiaga izgubil pravico do sodelovanja pri izvolitvi novega papeža. Od 224 članov kardinalskega kolegija jih je trenutno 125 upravičenih do glasovanja v konklavu. Papež Frančišek naj bi kardinala Maradiago v bližnji prihodnosti zaradi starosti razrešil vodenja škofije.

Nalaganje
Nazaj na vrh