Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev zbor prvič prepeval v Angliji

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 10. 05. 2012 / 07:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev zbor prvič prepeval v Angliji

Zbor Cappella Musicale Pontificia 'Sistina' je priredil koncert v londonski Westminstrski opatiji, na praznik apostolov Petra in Pavla pa bo v Vatikanu nastopil anglikanski zbor omenjene opatije, 'The Westminster Abbey Choir'.

Papežev zbor je v letošnjem letu prvič zapel na angleških tleh. Minulo nedeljo je zbor Cappella Musicale Pontificia 'Sistina' priredil koncert v londonski Westminstrski opatiji. Neobičajno glasbeno gostovanje je sad obiska Benedikta XVI. v Veliki Britaniji septembra leta 2010, po navedbah predstavnikov zbora pa prav tako imenitno gostovanje pripravljajo tudi na domačem terenu: na praznik apostolov Petra in Pavla, 29. junija, bo znameniti anglikanski zbor 'The Westminster Abbey Choir' skupaj s papeževimi pevci nastopil na koncertu v Vatikanu.

Ekumenski koncert v Vatikanu naj bi medijsko prenašali po vsem svetu. Po navedbah papeževega zbora bo to prvi nastop v njihovi več kot petstoletni zgodovini, ko bodo na odru stali skupaj s pevci neke druge glasbene zasedbe. Povabilo angleških pevcev v Rim je sledilo po obisku Benedikta XVI. v Westminstrski opatiji, kjer se je sveti oče z anglikanskim primasom nadškofom Rowanom Williamsom udeležil večerne molitve na grobu Edvarda Spovednika (1004-1066), anglosaksonskega kralja

Srednjeveška Westminstrska opatija je bila pred reformacijo katoliška samostanska cerkev, posvečena svetemu Petru. Z vatikansko baziliko svetega Petra si torej delita praznik svojih zavetnikov.

V načrtu je, da bi oba zbora 28. junija skupaj zapela pri večernem molitvenem bogoslužju v rimski baziliki svetega Pavla izven obzidja, 29. junija pa pri papeževi maši v vatikanski baziliki svetega Petra. Na programu bodo spevi rimskega izročila Giovannija Pietra Sante da Palestrine (1514/15-1594) in Lorenza Perosija (1872-1956). Zbor 'The Westminster Abbey Choir' bo zapel nekaj pesmi iz svojega angleško-anglikanskega repertoarja.

Na svojem potovanju po Italiji angleški pevci načrtujejo še več nastopov, med drugim tudi v baziliki svete Marije Velike, pa večerne speve v rimski cerkvi Santa Maria sopra Minerva, ter več bogoslužij na grobu redovnega ustanovitelja Benedikta (480-547) v samostanu Montecassino.

Tako primas Williams kot tudi katoliški nadškof iz Westminstra, Vincent Nichols, sta ekumensko gesto pozdravila kot 'zgodovinsko'. Po njunih besedah predstavlja obojestransko priznanje glasbenega in duhovnega izročila.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh