Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa cvetličarja

Za vas piše:
D. O.
Objava: 11. 04. 2013 / 21:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževa cvetličarja

Ste vedeli, da sta že tretjo veliko noč zapored slovenska cvetličarja pomagala krasiti baziliko sv. Petra v Vatikanu?

Ste vedeli, da sta že tretjo veliko noč zapored slovenska cvetličarja pomagala krasiti baziliko sv. Petra v Vatikanu?

Kdo sta dr. Sabina Šegula in Peter Ribič, ki sta imela to čast, da sta soustvarjala velikonočno dekoracijo v Vatikanu, piše Ksenja Hočevar.

Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič sta v štirih dneh velikega tedna v vrtnariji vatikanskih vrtov ustvarila skoraj šestdeset metrov rumeno belih cvetličnih aranžmajev, ki so za veliko noč krasili glavni oltar bazilike sv. Petra v Vatikanu.

Slovensko-vatikanska cvetličarska zgodba se je začela pred tremi leti, ko sta Sabina in Peter, po osnovnem poklicu oba agronoma, sicer pa učitelja v Biotehniškem centru Naklo, v Vatikan poslala prošnjo, da bi rada od blizu spremljala krašenje vatikanskega trga in bazilike sv. Petra za največji krščanski praznik. Da gre le za radovedneža, ki si želita avanture, so najbrž takrat mislili šefi vatikanske vrtnarije, a ker podobne prošnje še nikdar od nikoder niso dobili, so slovenskemu veleposlaništvu, ki je v zadevi posredoval, rekli, naj ju pripeljejo. Prvi odziv vatikanskih vrtnarjev na njun prihod je bilo presenečenje, saj dokler ju niso videli, niso verjeli, da kdo želi delati. »Dali so nama škarje, nož in – ker niso govorili angleško, midva pa ne italijansko – z gestami nakazali, naj poskusiva kaj narediti. Lotila sva se po šolsko: najprej sva pospravila,« z nasmehom pripoveduje Sabina. Tisto dopoldne so ju le opazovali, tudi zaradi jezikovnih preprek je govorilo predvsem njuno delo. »Ko smo se v delavnico vrnili po kosilu, pa naju je v svojo pisarno poklical vodja vrtnarije Paulo Ferrara, pred nama razgrnil tloris bazilike, nama dal fotografijo glavnega oltarja, napisal mere aranžmajev in seznam cvetja. Pred nama so bili metri namočene cvetličarske gobe in samostojno sva začela delati. Kar se tiče vrste cvetja jezikovnih zadreg ni bilo, saj so botanična imena rastlin enaka po vsem svetu in tu smo se razumeli,« razlagata Sabina in Peter.

Celoten prispevek Ksenje Hočevar:
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/3FAE83A85CD62B2CC1257B49002F014A?OpenDocument


Fotografija 1: Sabina Šegula
Fotografija 2: Peter Ribič

Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh