Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa dejanja krščanske ljubezni

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 11. 2013 / 13:02
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževa dejanja krščanske ljubezni

Papeževa dejanja krščanske ljubezni

Frančišek je molil za deklico Noemi ter poljubil in blagoslovil zaradi bolezni hudo iznakaženega moža.

Kot je poročala večina svetovnih medijev, je papež Frančišek minulo sredo med splošno avdienco znova pritegnil pozornost vesoljne javnosti s konkretnimi dejanji krščanske ljubezni do bližnjega. Vernike, zbrane na Trgu sv. Petra v Vatikanu, je najprej povabil k tihi molitvi za hudo bolno deklico, po zaključku avdience pa je med množico srečal moža, ki trpi zaradi resnega kožnega obolenja, zaradi česar je njegov videz resno iznakažen. Sveti oče je bolnika objel, poljubil in blagoslovil, s čimer mu je za kratek trenutek gotovo pomagal nesti težo njegovega križa.

»Danes je na Trgu sv. Petra nekdo zajokal«, so zapisali v poročilu na vatikanskem spletnem portalu news.va. Jokal je, ko se je nekakšna nenaravna tišina, ki je zaobjela ves trg, spremenila v tiho molitev. Papež Frančišek je zbrane vernike prosil, naj molijo za malo deklico, ki se je tisti dan s starši vračala proti domu. »Ime ji je Noemi«, je dejal papež. »Danes zjutraj sem jo obiskal in uboga malčica se mi je nasmehnila!« Naklonimo ji to dejanje ljubezni, je povabil sveti oče, »četudi je ne poznamo. Noemi je krščena, zato je ena izmed nas.« Ko so verniki molili za deklico, se je ta že vračala na svoj dom v italijanski pokrajini Chieti. Tam vse od svojega rojstva pred šestnajstimi meseci čaka, da se zaradi genetskega obolenja, spinalne mišične atrofije, konča njeno kratko zemeljsko bivanje.

Njeno trpljenje spremljata in podpirata ljubezen očeta Andree in matere Tahereh, od 14. oktobra letos, ko je zazvonil telefon Andree Sciarretta, pa tudi ljubezen papeža Frančiška. Sveti oče deklice v molitvi ni nikoli pozabil. Nadškofa Krajewskega je zaprosil, naj skrbno spremlja mlado družino. Ker so bili tesno povezani, je nadškof ob prazniku vseh svetih celo odpotoval v Abruzze, da bi družini v papeževem imenu z dobrimi željami stal ob strani.

Minuli torek zjutraj pa je nadškof Krajewski prejel urgentni telefonski klic: »Gospod škof, jaz sem, Andrea. Čas se izteka. Noemi umira ...« »Pridite, hitro pridite«, je odvrnil nadškof Krajewski. »Papež vas bo zagotovo sprejel.« Družinica se je odpravila na pot in v sredo zjutraj prispela v Rim. Ob 9. uri jo je sprejel papež Frančišek in deklico Noemi vzel v svoje naročje. Nežno jo je pobožal in jo ganjen poljubil, nato pa blagoslovil z enako radostjo, kakršna je razsvetlila tudi dekličin obrazek. Seveda ni povsem dojela, kaj se dogaja, predvsem pa, zakaj je deležna tolikšne pozornosti, vendar je bilo v njenih očeh zaznati »enak pogum in voljo do življenja«, o kakršnih je v pismu svetemu očetu v letošnjem oktobru poročal oče Andrea.

Kot je poročala ameriška katoliška agencija CNA, pa je po zaključku sredine avdience papež Frančišek pozornost svetovne javnosti pritegnil tudi s svojim odnosom do romarja na Petrovem trgu, čigar telo je zaradi hude bolezni prekrito s tumorji.

Mož naj bi trpel za nevrofibromatozo, dedno boleznijo, ki povzroča hude bolečine in lahko okrni človekov vid ali celo povzroči rakava obolenja, zdravljenje pa je izredno zapleteno. Ljudje, ki trpijo za to boleznijo, ta sicer ni nalezljiva, so zaradi svojega videza pogosto potisnjeni na obrobje družbe.

Ko je sveti oče kot običajno pozdravljal romarje po sklepu avdience, se je za nekaj trenutkov ustavil ob omenjenem možu, ga objel, poljubil in blagoslovil.

Frančiškova gesta je zadnja v vrsti dejanj svetega očeta, s katerimi zaradi topline in naklonjenosti do najbolj odrinjenih na rob družbe priteguje pozornost svetovne javnosti. Pred tem je v mladinskem zaporu že obiskal tamkajšnje varovance, se na pisma odzival z osebnimi telefonskimi klici in rimske brezdomce povabil na obed v Vatikan.

Vir: news.va / CNA

Foto: splet / news.va / CNA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh