Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Papeževa Karitas nima počitnic«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 08. 2015 / 08:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Papeževa Karitas nima počitnic«

»Papeževa Karitas nima počitnic«

Poleti posebno velika gneča pri prhah za brezdomce na Trgu sv. Petra.

Medtem ko se Rimljani pred mestno vročino umikajo na obalo ali v planine in v času dopustov zapirajo številne lokale, pa imajo cerkvene socialne službe vedno več dela. Posebno papeževa Karitas deluje na izredno »visokih obratih«. »Mi smo urgentna služba papeža Frančiška, za nas ni počitnic«, je v pogovoru za Radio Vatikan minuli konec tedna poudaril škof Konrad Krajewski, vodja vatikanske ustanove za apostolske nabirke.

Ker so številne socialne ustanove v času poletnih dopustov zaprte ali pa imajo občutno krajši obratovalni čas, se škof Krajewski s sodelavci vsak večer z avtobusom odpelje do glavne rimske železniške postaje Termini ali v Tiburtino in tam potrebnim deli hrano. Mnoge ljudske kuhinje za brezdomce so med najhujšo poletno vročino zaprte, zaradi česar oskrba teh ljudi predstavlja veliko težavo, je pojasnil škof Krajewski. Denar za nakup živil prihaja iz darov in prodaje listin s papeževim blagoslovom, ki jih njegov urad po preverjanju ustreznih potrdil izdaja ob posebnih priložnostih, kot so poroke in različni jubileji.

Posebej oblegane v teh vročih poletnih dneh so po besedah škofa Krajewskega prhe za brezdomce, ki so jih pred nekaj meseci uredili poleg kolonad na Trgu sv. Petra. Vsak dan se tam oprha okoli 140 brezdomcev. Prostovoljni pomočniki jim delijo pakete, ki vsebujejo brisačo, milo in deodorant. Tudi frizerji, ki tu delujejo prostovoljno, imajo v teh dneh izredno veliko dela.

Medtem pa se po besedah škofa Krajewskega zaklučujejo dela na novem zatočišču za brezdomce v bližini Vatikana. Nedaleč stran od cerkve Sv. Duha v četrti Sassia, nekaj korakov oddaljene od Trga sv. Petra, urejajo spalne prostore za moške brezdomce. Prostori za ženske so že več let na voljo pri sestrah Matere Terezije v njihovi socialni ustanovi »Donum Mariae« na robu vatikanskega obzidja. Tam potrebnim vsak dan delijo obroke, vrste čakajočih pa so v teh vročih poletnih tednih še posebej dolge.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh