Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa poslanica ob dnevu miru: »Mir niso sanje: mir je mogoč.«

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 27. 12. 2012 / 12:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževa poslanica ob dnevu miru: »Mir niso sanje: mir je mogoč.«

V galeriji Družina smo predstavili papeževo poslanico ob svetovnem dnevu miru Blagor tistim, ki delajo za mir, ter dokument Poslanica božjemu ljudstvu, ki so ga izdali slovenski škofje po zasedanju sinode v Rimu.

V galeriji Družina smo predstavili papeževo poslanico ob svetovnem dnevu miru Blagor tistim, ki delajo za mir, ter dokument Poslanica božjemu ljudstvu, ki so ga izdali slovenski škofje po zasedanju sinode v Rimu.

Svetovni dan kristjani praznujemo na novega leta dan. Letošnja poslanica je že 46. po vrsti in je namenjena vsem, ki delajo za mir, ter izhaja iz Jezusovega govora na gori, je papeževo poslanico uvodoma predstavil ljubljanski nadškof in predsednik slovenske škofovske konference dr. Anton Stres. »Mir ni nikoli dokončno zagotovljen, ogrožajo ga vojne, napetosti med bogatimi in revnimi, individualizem in egoizem, ki prevladuje v kapitalizmu, terorizmu, fundamentalizmu, ki sprevrača pravo naravo religije,« je povedal Stres.

Ustvariti nov gospodarski red na drugačnih temeljih

Papež s poslanico želi vsem, ki si prizadevajo za mir, dati miselno podlago, v kateri poudarja etiko, ki ni le konfesionalna, ki bi ostajala le znotraj vere, ampak je zasnovana na občečloveškem temelju, tj. naravnem zakonu in pravu, ki je zapisan v vsakem človeškem srcu, z njim pa nasprotuje diktaturi relativizma. Omeni tudi posledice sodobne teorije o evtanaziji, splavu, različnih oblikah družinskega življenja. Ob tem terja pedagogiko miru, s katero bi prerasli egoizem in individualizem ter ustvariti nov gospodarski red, ki ne temelji le na maksimalnem ustvarjanju dobička, ampak bi bil zgrajen na skupnem dobrem, bratstvu, pravičnosti:

»Če hočemo iz sedanje finančne in ekonomske krize – ki povzroča vedno večjo neenakost – potrebujemo ljudi, skupine, ustanove, ki bodo pospeševali življenje in spodbujali ustvarjalnost. Ta lahko celo v krizi vidi priložnost za razmislek in nov vzorec gospodarskega delovanja. Tisti, ki je prevladoval v zadnjih desetletjih, je slonel na iskanju kar največjega dobička ter spodbujanju individualistične in egoistične porabe, ter je bil osredinjen zgolj na tekmovalnosti. V drugi perspektivi pa je, nasprotno, do resničnega in trajnega uspeha mogoče priti z darovanjem samega sebe, svojih intelektualnih sposobnosti, svoje podjetnosti, kajti resničen, to je pristno človeški gospodarski razvoj potrebuje za svoj bratski izraz in logiko daru načelo zastonjskosti. Povedano naravnost: v gospodarski dejavnosti je tvorec miru, kdor s sodelavci in prijatelji, poslovnimi partnerji in uporabniki vzpostavi odkrit in vzajemen odnos. Gospodarske dejavnosti opravlja v skupno dobro, dlje od lastne koristi, v dobro sedanjih in prihodnjih rodov. Tako ne dela le zase, marveč se trudi, da bi prihodnost in dostojno delo omogočil tudi drugim.« (odlomek iz poslanice Blagor tistim, ki delajo za mir)

Nova evangelizacija ni neke vrste rekatolizacija!

Dr. Rafko Valenčič je predstavil dokument Poslanica božjemu ljudstvu, ki so ga izdali škofje po oktobrski sinodi v Rimu, na kateri so razpravljali o novi evangelizaciji. Sinoda je papežu poslala 58 predlogov, ki bodo vključeni v sklepni dokument, ki na bi predvidoma izšel v letu dni. Opozoril je na morda včasih narobe razumljeno razlago zveze nova evangelizacija, ki ne pomeni neke vrste rekatolizacije, ampak za utrditev in poglobitev vere v vernikih.

Važno je pričevanje z življenjem

Glavni poudarek dokumenta je vera v Kristusa kot osebo – ne idejo ali politični ali družbeni sistem. »Gre za pričevanje z življenjem, ne le besedo,« je poudaril Valenčič. Škofje se obračajo na vsako celino posebej in opisujejo, kaj je zanje najbolj značilno in v čem so še njihove naloge. Najprej se tako obrača na tiste, ki so trenutno najbolj na udaru – na kristjane na Bližnjem vzhodu, kjer je krščanstvo trenutno najbolj preganjano, vesolja Cerkev pa jim želi sporočiti, da jim ostaja blizu. Za Evropo dokument opozarja, da je močno sekularizirana (razkristjanjena) kot posledica različnih ideologij, a evropske kristjane nagovarja, naj jih težave ne ustrahujejo, ampak naj jim bodo v izziv, »ki ga morate preseči in priložnost za še bolj veselo in živo oznanilo Kristusa in njegovega evangelija življenja«.


Dokumenta sta na voljo v naši spletni knjigarni:

Blagor tistim, ki delajo za mir: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/knjigarna/C4958D36A1C464DCC1257AE1002D28FD?OpenDocument

Poslanica božjemu ljudstvu: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/knjigarna/5C31A601BD1BD943C1257AE1002D268C?OpenDocument


Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh