Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa ribiški prstan in palij

Za vas piše:
M. M. Š. / news.va
Objava: 19. 03. 2013 / 11:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževa ribiški prstan in palij

Prstan papeža Frančiška je obikoval Enrico Manfrini za papeža Pavla VI.

Ribiški prstan, ki ga je papež Frančišek prejel danes pred slovesnim bogoslužjem o ustoličenju v Petrovi baziliki, predstavlja apostola Petra s ključi, kar je znamenje papeške avtoritete v vesoljni Cerkvi.

Kot je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, je prstan oblikoval Enrico Manfrini za papeža Pavla VI., vendar ni bil nikoli izdelan v kovini; Pavel VI. ga ni nikoli nosil, saj je raje uporabljal prstan, s katerim je obeležil drugi vatikanski cerkveni zbor.

Manfrini je oblikoval številne medalje in druge umetniške predmete za papeža Pavla VI. Voščeni odlitek za prstan papeža Frančiška je skrbno hranil nekdanji osebni tajnik Pavla VI., msgr. Pasquale Macchi. Msgr. Macchi, ki je že pokojen, je odlitek in druge predmete zapustil svojemu dolgoletnemu pomočniku msgr. Ettoreju Malnatiju, je pojasnil p. Lombardi.

Po vzorcu voščenega odlitka je dal msgr. Malnati izdelati pozlačen srebrn prstan, ki ga je ceremonjer in upokojeni prefekt Kongregacije za škofe, kardinal Giovanni Battista Re, skupaj s številnimi drugimi prstani predlagal kot eno izmed možnosti pri izbiri ribiškega prstana. Papež Frančišek si je izbral prav tega.

Med bogoslužnimi insignijami najvišjega cerkvenega poglavarja je tudi palij, narejen iz bele volne, znamenje škofa kot dobrega pastirja in obenem Jagnjeta, križanega za odrešenje vsega človeštva: “Volna jagnjeta naj bi predstavljala izgubljeno, bolno ali šibko ovco, ki si jo pastir zadane na ramena in jo ponese k vodam življenja” (upokojeni papež Benedikt XVI. v nagovoru med bogoslužjem ob svojem ustoličenju 24. aprila 2005).

Papeški palij v sedanji obliki je širok trak blaga, izvezen z rdečimi križi. Palij škofov metropolitov je ožji, krasi pa ga šest križev iz črne svile. Različna oblika papeškega palija od škofovskega jasno nakazuje različne pristojnosti posameznega položaja.

Foto: news. va

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh