Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževe kateheze na splošnih avdiencah v letu 2009

Objava: 31. 12. 2009 / 07:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževe kateheze na splošnih avdiencah v letu 2009

Kateheze na splošnih avdiencah na začetku letošnjega leta je sveti oče posvetil apostolu narodov svetemu Pavlu, nato pa je vernikom govoril o velikih srednjeveških piscih vzhodne in zahodne Cerkve

Papež Benedikt XVI. je v iztekajočem se letu vernike iz vsega sveta na splošnih avdiencah nagovoril 43-krat. Včeraj je v avli Pavla VI. vodil še zadnjo, 44. splošno avdienco letos. Kateheze na splošnih avdiencah na začetku letošnjega leta je sveti oče posvetil apostolu narodov svetemu Pavlu, nato pa je vernikom, ki so se ob njem zbirali na Trgu svetega Petra ali v avli Pavla VI., govoril o velikih srednjeveških piscih vzhodne in zahodne Cerkve, pri čemer je poudarjal, da gre za veliko kulturno bogastvo, ki je izvir rasti in navdiha tudi za današnji svet.

Benedikt XVI. je med drugim govoril o duhovni prenovi, ki so jo uresničili benediktinski menihi, še posebej tisti iz clunyjskega reda. Pri tem je poudaril, da so ti menihi s svojim delovanjem dragoceno prispevali k izoblikovanju evropske identitete, ko so izpostavljali primat Boga ter se zavzemali za pospeševanje človeških vrednot in miru. Papež je vernike povabil, naj ne zapravijo tega zaklada. Clunyjevska izkušnja, ki se je razširjala po Italiji, Franciji, Španiji, Nemčiji in Madžarski, je namreč po njegovih besedah imela pomembne in dragocene učinke – ponovno je namreč priklicala primat duhovnih dobrin, vzpostavila budnost do Božjih stvari in do primata Boga, spodbudila pobude in ustanove, ki so se zavzemale za zaščito človekovih pravic, ter vzgajala v duhu miru. Dragi bratje in sestre, molimo, da bi vsi tisti, ki v srcu nosijo pristni humanizem in prihodnost Evrope, znali ponovno odkriti, ceniti in braniti bogato kulturno in versko dediščino tistega časa, je 11. novembra na splošni avdienci v avli Pavla VI., kjer je govoril o clunyjevski reformi, poudaril papež.

Ko je 21. oktobra govoril o svetem Bernardu iz Clairvauxa, pa je rimski škof poudaril, da je vera predvsem osebno srečanje z Jezusom Kristusom. Vera je predvsem osebno in globoko srečanje z Jezusom, je izkustvo njegove bližine, njegovega prijateljstva, njegove ljubezni. Samo tako se ga naučimo vedno bolj spoznavati, ga ljubiti in mu vedno bolj slediti.

V nizu katehez o srednjeveških pisateljih vzhodne in zahodne Cerkve je poglavar rimskokatoliške Cerkve kot prvega predstavil svetega Janeza Klimaka, med drugim pa je govoril še o svetem Bedi Častitljivem, svetem Anzelmu, svetem Viljemu, o svetem Petru Častitljivem, svetem Janezu Leonardiju in drugih.

Svoje prve kateheze na splošnih avdiencah je Ratzinger po izvolitvi na Petrov sedež posvetil psalmom in hvalnicam, o katerih je govoril od maja leta 2005 do februarja leta 2006. Nadaljeval je z razmišljanji o Jezusovi želji o Cerkvi in izbiri dvanajstih učencev, o čemer je govoril od marca leta 2006 do februarja leta 2007, nato pa o prvi in drugi generaciji Cerkve po apostolih, o čemer je skupaj z verniki razmišljal od marca leta 2007 do junija leta 2008. Takrat je začel z nizom katehez o svetem Pavlu, ki ga je končal v začetku februarja.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh