Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževe programske točke v Riu niso cilj tamkajšnjih protestnikov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 07. 2013 / 10:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževe programske točke v Riu niso cilj tamkajšnjih protestnikov

Po besedah tajnika Papeškega sveta za laike, škofa Clemensa, zapravljanje javnega denarja in korupcija nista povezana s svetovnim dnem mladih; ob papeževem obisku bodo veljali strogi varnostni ukrepi.

Bližajoči se svetovni dan mladih s papežem Frančiškom v brazilskem Riu de Janeiru ni cilj tamkajšnjih protestov, ki so deželo pretresali minule dni, v pogovoru za Radio Vatikan ugotavlja tajnik Papeškega sveta za laike, škof Josef Clemens.

Veliki cerkveni dogodek bi sicer lahko čutil vpliv vsesplošnega protestnega vala, škof pa si ne more predstavljati, da bi se žarišče kritike tamkajšnjega prebivalstva lahko usmerilo na srečanje katoliške mladine z vsega sveta. Dosedanji protesti so bili doslej večinoma naperjeni proti zapravljanju javnega denarja in korupciji, »kar pa ni vplivalo na priprave svetovnega dne mladih.«

Škof Clemens je poudaril, da za pripravo velike katoliške prireditve v Braziliji niso bila uporabljena javna sredstva, pač pa zgolj darovi pokroviteljev in cerkveni denar. Svetovni dan mladih tako ne bi smel postati neposredni cilj protestov tamkajšnjih prebivalcev. Nemogoče pa bi bilo proteste povsem spregledati, predvsem družbene razmere v ozadju, ki so vzrok tokratnih nemirov: »Čim se približamo obrobju mest, samodejno naletimo na žgoča družbena vprašanja. Človek živi v družbenem kontekstu, ki ga ni nikoli moč povsem spregledati.« Tudi kot gostje družbenih problemov v državi ne moremo izključiti, je prepričan tajnik Papeškega sveta za laike.

Na svetovnem dnevu mladih med 23. in 28. julijem letos v brazilskem Riu pričakujejo okoli tri milijone udeležencev. Ob papeževem obisku bodo veljali strogi varnostni ukrepi. Kot je poročal brazilski časnik 'Estado de Sao Paulo', naj bi za varnost svetega očeta skrbelo 12.000 vojakov in 8.000 policistov. V pripravljenosti bodo tudi pripadniki tamkajšnjih zračnih sil in brazilski marinci.

Papež Frančišek bo 22. julija prispel na letališče Galeao/Antonio Carlos Jobim, kjer ga bodo sprejeli predstavniki brazilske vlade. Dva dni kasneje bo obiskal najpomembnejše romarsko središče v deželi, Aparecido pri Sao Paolu, kjer bo obhajal slovesno bogoslužje. Od tam bo odpotoval v Rio de Janeiro, kjer bo obiskal bolnike v eni največjih brazilskih bolnišnic. 25. julija bo odšel v najrevnejše predele mesta in podelil svoj blagoslov tamkajšnjim prebivalcem. Vrhunec papeževega obiska predstavlja sklepno bogoslužje svetovnega dne mladih v nedeljo, 28. julija, na katerem pričakujejo do dva milijona udeležencev.

Demonstracije, ki so v zadnjih dneh pretresale Brazilijo, so se razširile iz prvotno krajevnih protestov zaradi zvišanja cen prevozov, na ulice pa so izvabile več kot milijon ljudi. Protestniki vladi očitajo predvsem zapravljanje javnega denarja, pomankljivo financiranje na socialnem področju in državno korupcijo. Vlada pod vodstvom predsednice Dilme Yousseff trenutno pripravlja družbene in politične reforme. V spopadih med protestniki in varnostnimi silami je bilo precej ljudi ranjenih, policisti pa so izvedli številne aretacije.



Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia



Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh