Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo pastirsko pismo o zlorabah sredi marca

Objava: 25. 02. 2010 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževo pastirsko pismo o zlorabah sredi marca

Pastirsko pismo o spolni zlorabi otrok s strani duhovnikov bo prvi papežev zapis, posvečen izključno tej tematiki

Papež Benedikt XVI. bo svoje pastirsko pismo irskim katoličanom o zlorabah, ki so se dogajale v irski Cerkvi zadnjih trideset let, objavil sredi meseca marca. Tako je včeraj prek irskega Katoliškega tiskovnega urada sporočil kildarski škof James Moriarty. Pastirsko pismo naj bi zajelo precej obširnejšo tematiko kot dopisi, ki so jih prejeli irski škofje pred posvetom s svetim očetom v Vatikanu minuli teden.

Krizno zasedanje za zaprtimi vrati je potekalo 15. n 16. februarja. S pomočjo Vatikana želijo irski škofje najti način, kako ponovno pridobiti zaupanje irskih vernikov, ki je bilo uničeno zaradi neštetih primerov spolne zlorabe s strani duhovnikov in cerkvenih sodelavcev na Irskem. Irsko delegacijo sta vodila kardinal primas Sean Brady, škof iz Armagha, in dublinski nadškof Diarmuid Martin, ki sta že sredi lanskega decembra pripotovala v Vatikan na uvodne pogovore. Kriznega zasedanja se je udeležilo štiriindvajset od trenutno petindvajsetih dejavnih irskih škofov.

Papež je irske škofe pozval, naj odločno in pogumno poiščejo izhod iz globoke krize. Po njegovih besedah 'spolna zloraba otrok in mladostnikov ni le gnusni zločin, marveč tudi hud greh, ki žali Boga in prizadeva rane dostojanstvu človeške osebe, ustvarjene po njegovi podobi'. Obenem je papež v svojem zaključnem sporočilu izrazil upanje, da bodo irski škofje odslej enoglasno in v sodelovanju iskali potrebne korake za rešitev krize.

Pastirsko pismo o spolni zlorabi otrok s strani duhovnikov bo prvi papežev zapis, posvečen izključno tej tematiki. Sveti oče naj bi se dotaknil tudi temeljnih napak v današnji Cerkvi, so irski mediji navajali besede meathskega škofa Michaela Smitha. Zaostril naj bi osnovna merila neoporečnega osebnega moralnega vedenja duhovnikov v katoliški Cerkvi.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh