Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Papeževo pismo Cerkvi na Irskem je pomemben korak za prenovo te Cerkve'

Objava: 23. 03. 2010 / 08:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Papeževo pismo Cerkvi na Irskem je pomemben korak za prenovo te Cerkve'

Odzivi žrtev zlorab na pismo svetega očeta so zelo različni

Papeževo pismo Cerkvi na Irskem je pomemben korak za prenovo te Cerkve, je v soboto dejal irski kardinal in nadškof Sean Brady. Papeževo pismo irskim vernikom, ki ga je Sveti sedež objavil v soboto, so na peto postno nedeljo pri svetih mašah brali po vseh irskih župnijah. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je irski primas Brady vernike pozval k molitvi, da bi bil to za Cerkev nov začetek pomembnega obdobja ponovnega rojstva. Dublinski nadškof Diarmuid Martin pa je opozoril, da pismo svetega očeta Benedikta XVI. ni zadnja in končna beseda, temveč nadaljnji korak v procesu prenove in okrevanja katoliške Cerkve na Irskem. Na papeževo pismo se je odzval tudi predsednik Nemške škofovske konference nadškof Robert Zollitsch, ki je izrazil prepričanje, da sporočilo, ki ga je sveti oče napisal irskim vernikom, velja tudi za Cerkev v Nemčiji.

Sveti oče Benedikt XVI. je v pismu Cerkvi na Irskem obsodil spolne zlorabe otrok, ki so se v nekdanjih katoliških sirotišnicah in šolah dogajale od tridesetih pa vse do sredine devetdesetih let 20. stoletja. Papež priznava bridko izdajstvo, zaradi katerega trpijo žrtve omenjenih spolnih zlorab, in izraža obžalovanje glede tega, kar so morale prenašati. Strašno ste trpeli in meni je zares žal. Vem, da nič ne more izbrisati zla, ki ste ga prenašali. Izdano je bilo vaše zaupanje, oskrunjeno je bilo vaše dostojanstvo, je zapisal papež in v nadaljevanju priznal, da mnogi med njimi, ki so si o zlorabah upali spregovoriti, niso bili slišani, da trpljenju niso mogli ubežati. Ob tem sveti oče žrtve spolnih zlorab opogumlja, naj kljub vsemu ne izgubijo upanja ter naj poiščejo priložnost za ponovno srečanje s Kristusom in njegovo neskončno ljubeznijo.

Duhovnike in druge cerkvene osebe, ki so zlorabljali mladoletnike, Benedikt XVI. poziva, naj za svoja grešna in kriminalna dejanja odgovarjajo pred Bogom in sodišči. Sveti oče ostro obsodi tudi irske škofe, ki so po njegovem storili veliko napako, ko so skušali zlorabe prikriti. Po papeževi odločitvi bo zadevo podrobneje preučila preiskava, ki jo bo izvedel Sveti sedež.

Papež Benedikt XVI. je pred tedni prosil tudi vernike po svetu, naj molijo in kaj konkretnega storijo za žrtve spolnih zlorab s strani duhovnikov in drugih posvečenih oseb. To vprašanje se je v zadnjih tednih posebej zaostrilo, predvsem po obisku irskih škofov v Vatikanu. Na papeževo pobudo so se v soboto, na dan objave papeževega pastoralnega pisma vernikom na Irskem o pedofiliji, na svoj način odzvale katoliške televizije in spletne strani po vsem svetu, ko so začele objavljati molitev za žrtve spolnih zlorab v devetih jezikih. Molitev se takole glasi:

'Gospod, zelo trpimo, za tisto kar so nekateri od nas storili tvojim otrokom:z njimi so ravnali popolnoma kruto, posebno še v trenutku ko so potrebovali pomoč. V njih smo pustili trpljenje, ki ga bodo nosili vse življenje. To ni bilo v Tvojih načrtih ne za njih ne za nas. Prosimo te, Gospod, pomagaj nam, da jim bomo pomagali. Vodi nas, Gospod. Amen.'

Odzivi žrtev spolnih zlorab in njihovih organizacij na objavo papeževega pastoralnega pisma irskim vernikom in na pobudo katoliških medijev so zelo različni. Del neposredno prizadetih je zadovoljen, da je sveti oče v imenu Cerkve prosil za odpuščanje, napovedal konkretne ukrepe zoper storilce in se spoprijel s tem, tudi za vesoljno Cerkev zelo bolečim in sramotnim problemom. Razlog za takšen pozitiven pristop žrtev zlorab k vsebini pastoralnega pisma svetega očeta ni zgolj iskreno priznanje zločinskih dejanj predstavnikov Cerkve, ampak papeževo prepričanje in trdna vera, da je tudi to zlo mogoče preseči s pomočjo milosti in Božjega usmiljenja, kot uči apostol Pavel, torej da je tam, kjer je greh velik, milost še večja.

Številne žrtve pa niso zadovoljne s posegom svetega očeta, češ da ni dovolj strog in ne prinaša pravih rešitev za nastale probleme in krivice. Cerkev verjame, da ti očitki niso brez razlogov. Zato papež Benedikt XVI. v pismu na več mestih zapiše, da si bodo on, škofje, predstojniki in vse božje ljudstvo prizadevali za lajšanje trpljenja in popravo krivic žrtvam spolnih zlorab.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh