Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo pismo velikemu šejku univerze Al-Azhar

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 09. 2013 / 09:32
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževo pismo velikemu šejku univerze Al-Azhar

»Storiti je potrebno vse za medsebojno razumevanje med kristjani in muslimani.«

Znamenja za novi dialog med Vatikanom in kairsko univerzo Al-Azhar se množijo. Arabski katoliški spletni portal www.abouna.org je sredi minulega tedna objavil sporočilo islamske izobraževalne ustanove, da se je papež Frančišek z osebnim pismom obrnil na velikega šejka omenjene univerze, Ahmeda al-Tayyeba. V njem najprej zagotovi »spoštovanje Vatikana do islama in muslimanov«. Kot piše sveti oče, je potrebno okrepiti prizadevanja za »dosego medsebojnega spoštovanja med kristjani in muslimani«, da bi lahko skupaj storili vse, kar je v naših močeh, za miren in pravičen svet.

Pismo je šejku al-Tayyebu izročil apostolski nuncij v Egiptu, nadškof Jean-Paul Gobel. V šejkovem odgovoru je po navedbah spletne strani www.abouna.org zapisano, da univerza Al-Azhar podpira spoštovanje med vsemi veroizpovedmi, zaščito človekovega dostojanstva in visoke vrednote, ki so zasidrane v Koranu in islamski Suni. Muslimani so pripravljeni »na sodelovanje za rast pravičnosti in razvoja med narodi na zemlji«.

Univerza Al-Azhar, eno najpomembnejših sunitskih teoloških središč, je prekinila pogovore z Vatikanom, potem ko je upokojeni papež Benedikt XVI. januarja 2011 obsodil krvavi napad na koptsko katedralo v Kairu in izrazil zahtevo po večji verski svobodi v Egiptu. Po izvolitvi papeža Frančiška je univerza v Vatikan poslala iskreno voščilo. Poleg tega je z znamenji nakazala pripravljenost na ponovno vzpostavitev dialoga, če bi papež islam počastil kot religijo miru.

Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh