Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo video sporočilo Iračanom [VIDEO]

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 04. 03. 2021 / 12:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2021 / 07:01
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papeževo video sporočilo Iračanom [VIDEO]

Papeževo video sporočilo Iračanom [VIDEO]
»Prihajam kot spokorniški romar, da bi od Gospoda izprosil odpuščanje in spravo po letih vojne in terorizma.«

FOTO: YouTube/zajem zaslona

Papež Frančišek jutri odhaja na apostolsko potovanje v Irak, ki bo trajalo do 8. marca. Kot je (bilo doslej) v navadi, je sveti oče pred odhodom iz Vatikana Iračanom namenil video sporočilo, v katerem izraža svoje veselje nad skorajšnjim snidenjem s preizkušanim narodom. Vsebino sporočila povzemamo po Radiu Vatikan:

Dragi bratje in sestre v Iraku, assalam lakum! (mir z vami!)

Še kakšen dan in končno bom med vami! Tako zelo si vas želim srečati, videti vaše obraze in obiskati vaša tla, tako starodavno in izjemno zibelko civilizacije. Prihajam kot romar, kot spokorniški romar, da bi od Gospoda izprosil odpuščanje in spravo po letih vojne in terorizma; da bi prosil Boga za tolažbo src in ozdravitev ran. In prihajam k vam kot romar miru, ki ponavlja: »Vi vsi ste bratje« (Mt 23,8). Da, prihajam kot romar miru, ki išče bratstvo, ki ga vodi želja, da bi molil skupaj in hodil skupaj tudi z brati in sestrami drugih verskih izročil pod znamenjem očeta Abrahama, ki zbira v isto družino muslimane, jude in kristjane.


Dragi bratje in sestre kristjani, ki ste pričevali za vero v Jezusa tudi sredi trdih preizkušenj, s trepetom pričakujem, da bi vas videl. Počaščen sem, da bom srečal mučeniško Cerkev. Hvala za vaše pričevanje! Številni, preštevilni mučenci, ki ste jih poznali, naj nam pomagajo vztrajati v ponižni moči ljubezni. V očeh imate še vedno uničene hiše, oskrunjene cerkve ter v srcih rane opuščenih čustev in zapuščenih stanovanj. Hočem vam prinesti nežno ljubkovanje vse Cerkve, ki je blizu vam in izmučenemu Srednjemu vzhodu ter vas opogumlja, da greste naprej. Grozovitemu trpljenju, ki ste ga doživeli in ki me zelo žalosti, pa ne dovolimo, da bi prevladal. Ne uklonimo se širjenju zla, saj nas starodavni viri modrosti vaših tal usmerjajo drugam, in sicer, da bi storili kot Abraham, ki ni nikoli izgubil upanja, čeprav je zapustil vse, (prim. Rim 4,18) in je zaupajoč v Boga dal življenje tako številnemu potomstvu, kot je zvezd na nebu. Dragi bratje in sestre, glejmo zvezde. Tam je naša obljuba.

Dragi bratje in sestre, v teh letih sem veliko mislil na vas, na vas, ki ste veliko trpeli, a niste bili potolčeni. Na vas, kristjane in muslimane, na vas ljudstva, kakor ljudstvo Jazidov. Na Jazide, ki so zelo trpeli, zelo. Vendar pa vsi bratje, vsi. Sedaj prihajam na vaša blagoslovljena in ranjena tla kot romar upanja. Vam v Ninivah bo odmevala Jonova prerokba, ki je preprečila uničenje ter prinesla novo upanje, Božje upanje. Pustimo se okužiti temu upanju, ki spodbuja k vnovični izgradnji in k vnovičnemu začetku. In v teh težkih časih epidemije si pomagajmo okrepiti bratstvo, da bi skupaj gradili prihodnost miru. Skupaj, bratje in sestre katerega koli verskega izročila. Pri vas je Abraham pred tisočletji začel svojo pot. Danes je naša naloga, da jo nadaljujemo z istim duhom in hodimo skupaj po poteh miru! Zaradi tega nad vse vas kličem mir in blagoslov Najvišjega. In vse vas prosim, da bi storili enako kot Abraham. Da bi hodili v upanju in ne bi nikoli prenehali gledati zvezd. In vse vas prosim, da me spremljate z molitvijo. Shukran! [Hvala!]

Nalaganje
Nazaj na vrh