Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo voščilo sarajevskemu kardinalu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 01. 2016 / 11:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževo voščilo sarajevskemu kardinalu

Kardinal Puljić je obhajal srebrni škofovski jubilej.

Papež Frančišek sarajevskemu nadškofu, kardinalu Vinku Puljiću, čestital ob 25. obletnici njegovega škofovskega posvečenja in ob tem spomnil na svoj lanski obisk »v ljubljeni Bosni in Hercegovini«. Voščilo je kardinalu Puljiću v okviru slavnostne akademije prebral nuncij nadškof Luigi Pezzuto, kot je ta teden poročal bosanski katoliški spletni portal ktabkbih.net.



Papež je v voščilu nagovoril slavljenca ter »zelo ljube duhovnike in občestvo krajevne Cerkve vrhbosensko-sarajevske nadškofije«, ki ji kardinal Puljić »služi kot zvest pastir«. »Izrekamo Ti bratska voščila, pa tudi molitve ob jubileju, ko se skupaj s Teboj spominjamo posebnih trenutkov Tvojega apostolata«, je zapisal Frančišek.

Slovesne akademije so se poleg nuncija Pezzuta udeležili vsi škofje Škofovske konference Bosne in Hercegovine, štirje hrvaški škofje - kardinal Josip Bozanić, Marin Barišić, Mato Uzinić in Marin Srakić – ter škof Kiro Stojanov iz Makedonije. Prisotni so bili tudi visoki politični predstavniki hrvaške narodne skupnosti ter predstavniki diplomacije.

Kot je v nagovoru dejal škof Franjo Komarica iz Banja Luke, kardinala Puljića doživlja kot človeka, »ki stori vse za Boga, ki zaupa v Božjo moč in pomoč, ki je s svojo dobroto in preprostostjo blizu vsakemu človeku – od tistih, ki so najbolj zapostavljeni in potrebni pomoči, do tistih najuglednejših in najvplivnejših«. S kardinalom se poznata že 55 let in sta povezana v »iskrenem in neprekinjenem prijateljstvu«.

Kardinal Puljić je v pogovoru za medije spomnil na svoje posvečenje januarja 1991, ki mu ga je podelil papež Janez Pavel II. Ta ga je po posvečenju sprejel in mu dejal: »Ne boj se, imaš vso mojo podporo«, kajti »videl je moj strah in se je zavedal, da trepetam pred dogodki, ki so sledili«. Prva leta škofovstva so bila povezana s številnimi nalogami in izzivi, ki jih je prinesla vojna: »Pomembno se mi je zdelo, da ostanem na sedežu nadškofije, blizu svojim ljudem, da postanem glas te krajevne Cerkve v javnosti, pa tudi glas malega človeka, ki sam ne pride v javnost.«

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh