Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Parafiran dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 07. 12. 2022 / 13:39
Oznake: Slovenija, Vlada, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2022 / 14:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Parafiran dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu
FOTO: Pexels

Parafiran dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu

Vlada in reprezentativni sindikati so parafirali dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu. Ta vključuje tudi predlog dviga zdravniških in zobozdravniških plač, čeprav sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides danes pri podpisu ni bilo zraven.

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je današnje parafiranje dogovora označil kot »velik korak za zdravstveno reformo, za umiritev razmer v zdravstvu in socialnem varstvu«. Povedal je, da so po dveh mesecih trdega dela naredili en korak naprej, pri čemer »gotovo nismo mogli zadovoljiti vseh in ustreči vsem. Ampak veliki večini smo«V sporazumu so namreč podpisali dvig plač v vseh skupinah razen v skupinah E3 in J.

Nov plačni sistem 1. aprila

Kot je še poudaril zdravstveni minister, so vsi plačni sistemi zdaj »nekako pod streho, so minimalno uravnoteženi z mnogimi anomalijami, ki se jih zavedamo«. Napovedal je, da bodo anomalije naslovili v novem plačnem sistemu, ki ga bodo zakoličili 1. aprila in nato implementirati z začetkom leta 2024. Dodal je še, da se vlada pri oblikovanju novega plačnega sistema ne bo posebej pogajala s posamezni skupinami.

»Smo na dobri poti«

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič meni, da današnji sporazum zajema obe stavkovni zahtevi iz letošnjega februarja, zaradi katerih je bila 16. februarja stavka. To so plačna nesorazmerja ter standardi in normativi. »Današnji dan razumemo kot točko v procesu, ki ga moramo opraviti, da normaliziramo razmere v zdravstvu in socialnem varstvu. Nismo še tam, smo pa na dobri poti. Čaka nas še nekaj izzivov.«

Fidesa danes ni bilo poleg

Kot rečemo, parafiran dogovor vključuje tudi predlog dviga zdravniških in zobozdravniških plač, čeprav sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides danes ni bilo zraven.

Vlada je predlagala dvig plač za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju) za zdravnike, ki so umeščeni do 57. plačnega razreda, spominja STA. Zdravnikom v tem razredu pa je ponudila dogovorjeno odpravo plačnega stropa s prihodnjim aprilom, dogovorjenemu dvigu plač za en plačni razred pa so dodali še enega, torej skupaj dva.

Za uveljavitev sporazuma potreben le en podpis

Že prejšnji teden je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik povedala, da za uveljavitev sporazuma med zdravniškimi sindikati in vlado podpis Fidesa niti ne bi bil potreben. Po njenih navedbah za sklenitev sporazuma z vlado zadostuje že en podpisnik kolektivne pogodbe.


Kupi v trgovini

V bolezni in zdravju
Majice
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh