Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pasijonke ob 100-letnici akademika Zorka Simčiča

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 05. 2022 / 12:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2022 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pasijonke ob 100-letnici akademika Zorka Simčiča
Pesniški recital bo posvečen 100-letnici akademika Zorka Simčiča. FOTO: Matej Erjavec

Pasijonke ob 100-letnici akademika Zorka Simčiča

Muzejsko društvo Škofja Loka bo danes, v petek, 27. maja 2022, po petih letih ponovno obudilo pesniški recital »Pasijonke – pesmi o trpljenju v vojni in miru«, ki ga je v preteklosti že izpeljalo med letoma 2015 in 2017.

Gre za recital poezije, s katero se bodo spomnili dogodkov ob koncu druge svetovne vojne, zlasti povojnih pobojev in stisk, ki so sledile v prisilnem begunstvu in zdomstvu. Letošnji dogodek bo posvečen 100-letnici velikega književnika, dramatika, Prešernovega nagrajenca za življenjsko delo, akademika Zorka Simčiča.

Program bodo izvedli mladi

Na dogodku, ki se bo ob cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu začel ob 20. uri in ga finančno podpira Občina Škofja Loka, bodo program izvedli mladi: recitatorja Larisa Demšar in Jakob Florjančič ter glasbenici Tara Oblak (viola) in Manca Berce (violina).

Pesniški recital bo ob cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu. FOTO: Pasijonke

Odprtje razstave »Beg pred svobodo«

Po recitalu bo v galerijskem prostoru v zvoniku crngrobske cerkve še odprtje priložnostne fotografske razstave »Beg pred svobodo«. Izbrani posnetki prikazujejo življenje Slovenk in Slovencev, ki so se ob koncu druge svetovne vojne pred komunisti umaknili v begunska taborišča na demokratični Zahod.

Utrip življenja v begunskih taboriščih

Na fotografijah, ki so v lasti Rafaelove družbe, je prikazan živahen utrip življenja v begunskih taboriščih. Razstava bo na ogled do 10. julija 2022 ob nedeljah med 16. in 18. uro ali po predhodnem dogovoru z Urško Florjančič (031-261-813, urska.florjancic@telemach.net).

KAJ? Pesniški recital »Pasijonke – pesmi o trpljenju v vojni in miru«. KDAJ? V peterk, 27. maja 2022, ob 20. uri. KJE? Ob cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu pri Škofji Loki. KDO? Recitatorja Larisa Demšar in Jakob Florjančič ter glasbenici Tara Oblak (viola) in Manca Berce (violina).

Zgodovina Pasijonk

Pasijonke so v krstni izvedbi leta 2015 pet zaporednih dni ob koncu maja potekale na petih različnih prizoriščih (na železniški postaji na Trati, na dvorišču Loškega gradu, pred rojstno hišo dr. Tineta Debeljaka na Blaževi ulici, pri cerkvi v Crngrobu in pri križu na pokopališču Lipica). To je bil recital poezije dr. Tineta Debeljaka in drugih avtorjev ob 70-letnici konca 2. svetovne vojne in povojnih pobojev.

Na vrtu Loškega gradu in v nunski cerkvi

Leto pozneje so s pesniškim recitalom na vrtu Loškega gradu počastili 25-letnico samostojne slovenske države, leta 2017 pa so recital taboriščne poezije skupaj s koncertom komorne glasbe izpeljali v nunski cerkvi Brezmadežnega spočetja Device Marije v Škofji Loki.

Kupi v trgovini

V senci gore
Duhovna rast
13,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh