Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pasijonski almanah 4–5

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 23. 08. 2021 / 11:13
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2021 / 11:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pasijonski almanah 4–5
Urednika Pasijonskega almanaha Jože Štukl in Franc Križnar

Pasijonski almanah 4–5

Pasijonski almanah je mednarodni zbornik, ki ga izdaja Občina Škofja Loka, namenjen pa je objavljanju znanstvenih, strokovnih in poljudnih pasijonskih vsebin iz domačega in tujega prostora.

Z izdajanjem zbornika so začeli leta 2017, do danes pa je izšlo 5 številk, med katerimi je zadnja številka 4–5 z letnico 2020–2021 dvojna.

Zbornik urejata Jože Štukl (glavni urednik) in Franc Križnar (odgovorni urednik) ob pomoči mednarodnega uredniškega odbora.

Tokratna obsežna in vsebinsko bogata številka 4–5 je namenjena tudi obeleževanju častitljivega jubileja, tristoletnice Škofjeloškega pasijona. V njej poleg županovega in uredniškega nagovora lahko preberemo kar trinajst različnih prispevkov iz Portugalske, Španije, Nizozemske, Nemčije, Hrvaške in Slovenije.

Spokorna procesija velikega petka je ponovno zaživela leta 1999

Pasijonski almanah že četrto leto zapored med nas prinaša znanstvene, strokovne in poljudne pasijonske vsebine iz tujega in domačega prostora. Med domačimi avtorji velja izpostaviti Metoda Benedika, zaslužnega profesorja Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, nekdanjega predstojnika škofjeloškega Kapucinskega samostana in nedvomno avtoriteto proučevanja, raziskovanja in pisanja o Škofjeloškem pasijonu.

Tokrat piše o tristoletni zgodovini Škofjeloškega pasijona, od njegovega nastanka do ukinitve v drugi polovici 18. stoletja.

S tem se loška spokorna procesija velikega petka ni končala, ampak je zaživela v ponovnih uprizoritvah v letih 1999, 2000, 2009 in 2015.

Zgodba o prvi ponovni postavitvi Loškega pasijona

Od domačih avtorjev o pasijonu pišeta režiser Borut Gartner in vodja projekta Škofjeloški pasijon Jakob Vrhovec.

Jože Štukl je predstavil sodelovanje na četrtem evropskem forumu za praznovanje velikega tedna in velike noči ter svetovnega sejma turizma FITUR v Španiji.

Dr. Franc Križnar piše o glasbi in plesu v Svetem pismu.

Vili Eržen predstavlja umetniško skupino Locopolis in zgodbo o prvi ponovni postavitvi (Škofje)loškega pasijona v letih 1992–1994, ki sicer ni doživela uspešnega zaključka, je pa prispevala k temu, da je bila uspešno izpeljana prva ponovna uprizoritev pasijona leta 1999.

Tradicionalno duhovno misel dodaja gvardijan Kapucinskega samostana Škofja Loka Jože Smukavec.

Mednarodni del zbornika

Mednarodni del zbornika začne prispevek Ruija Ferreira z Inštituta za napredne študije katolicizma in globalizacije na Portugalskem.

Mednarodni član uredniškega odbora Pasijonskega almanaha Lexa Hoube je sistematično opisal pasijonske igre po Evropi (tokrat iz Poljske).

Objavljeni so še prispevki Rosarie Andújar Torrejón, predsednice Evropske mreže za praznovanje velikega tedna in velike noči, ter treh hrvaških avtorjev: Ivana Missonija, Sanje Nikčević in Tihomirja Prše.

Preberemo lahko tudi zapis o pasijonski predstavi v bavarskem mestu Oberammergau, kjer pasijon uprizarjajo vsakih deset let.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh