Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pasijonski doneski, številka 15

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 23. 03. 2020 / 14:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2020 / 14:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pasijonski doneski, številka 15

Muzejsko društvo Škofja Loka in Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka sta izdala zbornik Pasijonske doneske.
Muzejsko društvo Škofja Loka in Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka sta izdala zbornik Pasijonske doneske, ki je že petnajsti po vrsti.

Ob tristoti obletnici Škofjeloškega pasijona bodo v Škofji Loki prihodnje leto postavili novo uprizoritev. Letos sta Muzejsko društvo Škofja Loka in Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka izdala zbornik Pasijonske doneske, ki je že petnajsti po vrsti. Tudi ta številka, uredila jo je Helena Janežič, je vsebinsko zelo bogata, objavili so nova spoznanja o škofjeloškem in drugih pasijonih ter pregled dogajanj, povezanih s pasijoni doma in po svetu.

Schönlebnovo latinsko premišljevanje Kristusovega trpljenja na veliki petek

Uvodoma so objavili velikonočno voščilo Spev ob veliki noči 2019, doživeto meditacijo izpod peresa klarise s. M. Katarine Ambrož. O Jezusu Kristusu, njegovi osebi in življenju ter njegovih besedah, ki so izvir že dva tisoč let tekoče reke ljubezni in miru, je v svojevrstnem uvodniku spregovoril br. Jaroslav Knežević.



Pripravo in potopitev v postno vzdušje zaokroži Schönlebnovo latinsko premišljevanje Kristusovega trpljenja na veliki petek Čezmernost bolečine, ki sta ga prevedla dr. Matej Hriberšek in dr. Gregor Pobežin, redigirala in za objavo pripravila pa ga je dr. Monika Deželak Trojar.

Sedem Božjih grobov na Škofjeloškem

Dr. Luka Vidmar je ob 200. obletnici smrti duhovnika, časnikarja, pesnika, jezikoslovca in učitelja Valentina Vodnika predstavil kot postnega pridigarja.

Urša Kocjan piše o tiskanih pasijonih v Narodni in univerzitetni knjižnici. Dr. Tomaž Krpič je raziskal elemente gledališke skupnosti Škofjeloškega pasijona.



Pavle Florjančič, pred Janežičevo dolgoletni urednik Pasijonskih doneskov, je osvetlil uprizoritve Škofjeloškega pasijona v Globasnici leta 1996 ter Kapelskega pasijona v Železni Kapli in Ljubljani leta 2017. Jure Ferlan je predstavil sedem Božjih grobov na Škofjeloškem, eno najdaljših loških pasijonskih tradicij, ki jih je tudi slikovno dokumentiral.

Igra Kapucin, pater Romuald

V rubriki Pasijonski razgledi se ozremo na bogato pasijonsko dogajanje v Škofji Loki v preteklem letu ter drugih pasijonskih krajih, kot sta Ribnica in Štepanja vas pri Ljubljani, kjer pasijon uprizarjajo neprekinjeno že trideset let. Ob fotografijah in besedilu lahko podoživimo igro Kapucin, pater Romuald, ki jo je napisala Bernarda Pavlovec Žumer (predstavili smo jo v 12. številki Družine). Prvič so jo uprizorili aprila 2019, na Romualdov dan, v Kapucinskem samostanu, letos pa jo bodo uprizorili še v več krajih.



Biti potopljen v Procesio Locopolitana

Pasijonska kondicija narašča in se usmerja v priprave na slovesno uprizoritev Škofjeloškega pasijona v letu 2021. Posebno mesto v reviji zato namenjajo obema pomembnima akterjema velikega dogodka, režiserju Borutu Gartnerju (Biti potopljen v Procesio Locopolitana, pomeni biti potopljen sam v sebe) in vodji projekta Jakobu Vrhovcu.

Zapis o svojih vlogah Goljata, Luciferja in Romualda je pripravil Jure Thaler, ki že od prve ponovne uprizoritve Škofjeloškega pasijona upodablja padlega nadangela, lani pa je v že omenjeni igri odigral glavno vlogo, to je očeta Romualda.

Slikarske in grafične kompozicije Janka Orača

Doneske začenjajo in končujemo s slikarskimi in grafičnimi kompozicijami Janka Orača. Avtorja in njegova dela je predstavil ddr. Damir Globočnik. Oračev motiv Jezusa, ki prvič pade pod križem, z naslovnice zbornika prinaša neminljivo sporočilo Križane Ljubezni.

Fotografije so iz zbornika

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh