Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pasijonski večer v Stari Loki [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 04. 2023 / 19:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.04.2023 / 20:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pasijonski večer v Stari Loki [FOTO]
Pasijonski večer v Stari Loki. FOTO: Tatjana Splichal

Pasijonski večer v Stari Loki [FOTO]

Škofja Loka je pasijonsko mesto in zato tudi v letih, ko uprizoritve Škofjeloškega pasijona ni, v sklopu »Dnevov Škofjeloškega pasijona« z različnimi dogodki pomagajo k boljši pripravi na veliko noč in hkrati spodbujajo pasijonskega duha k ponovni uprizoritvi.

Gledalci so spremljali doživet glasbeno-igrani recital. FOTO: Tatjana Splichal

Eden od vrhuncev letošnjih »Dnevov Škofjeloškega pasijona«, ki sicer potekajo med 5. marcem in 22. aprilom, je bil petkov »Pasijonski večer 2023 v Stari Loki«. Že dlje časa so se namreč, kot je pojasnila koordinatorka Urška Florjančič, pasijonci iz Stare Loke, Selc in Železnikov pod režijskim vodstvom p. Marjana Kokalja, ki je sicer režiral tudi pasijonski uprizoritvi leta 1999 in 2000, pripravljali na ta izjemen dogodek.

Tudi v letih, ko uprizoritev Škofjeloškega pasijona ni, v Škofji Loki poskrbijo za številne z njim povezane dogodke. FOTO: Tatjana Splichal

Sprva je bilo predvideno, da bi se glasbeno-igrani recital odvijal kot procesija in bi potekal na prostem na starološkem župnijskem griču na več prizoriščih: pred župnijsko cerkvijo sv. Jurija, pred stavbo nekdanje dekanije in na zunanjem stopnišču Vrtca Sončni žarek. Vendar pa so prireditelji zaradi negotove vremenske napovedi nazadnje odločili, da dogodek preselijo pod streho, v Jurjevo dvorano v Stari Loki.

Sodelovali so pasijonci iz Stare Loke, Selc in Železnikov. FOTO: Tatjana Splichal

Pasijonci so uprizorili osem prizorov Škofjeloškega pasijona, in sicer prizore: Raj, Vhod v Jeruzalem, Gospodova zadnja večerja, Angeli iz križevega pota in Glej človek, Hieronim, Kristus na križu, Mati sedem žalosti in Skrinja zaveze. Vezno besedilo je bral Borut Gartner, režiser Škofjeloškega pasijona leta 2009, ki je bil ponovno izbran za režiserja uprizoritve leta 2021, ki pa je bila zaradi epidemije odpovedana.

Dogodek je nastal pod režisersko taktirko p. Marjana Kokalja. FOTO: Tatjana Splichal

Pasijonski večer »V pričakovanju Škofjeloškega pasijona« so organizirali Župnijski zavod sv. Jurija Stara Loka, Župnija Stara Loka in Pasijonski večer v sodelovanju z Javnim zavodom 973 in Občino Škofja Loka, ki je – enako kot župnija – pokrila del materialnih stroškov, saj so vsi številni igralci in drugi vključeni v uprizoritev sodelovali brezplačno.

Eden od prizorov je bil tudi Hieronim. FOTO: Tatjana Splichal

Že dan prej pa sta Muzejsko društvo Škofja Loka in Zavod 973 v Sokolskem domu Škofja Loka izpeljala »Pasijonski dan« s predstavitvijo Pasijonskih doneskov 18/2023 (v Kristalni dvorani) in odprtjem Pasijonske razstave obnovljene kostumografije in scenografije Škofjeloškega pasijona (v Galeriji Sokolskega doma), ki bo na brezplačno ogled še vse do nedelje, 7. maja 2023.

Starološki župnik Janez Šket. FOTO: Tatjana Splichal

Zbornik Pasijonski doneski že vrsto let med bralce prinaša stara in nova spoznanja o Škofjeloškem in drugih pasijonih. Slikovno podobo tokratnemu zborniku (v njem je mogoče brati o scenografiji pasijonskih iger, škofjeloški bratovščini Svetega rešnjega telesa, koroškem Drabosnikovem pasijonu in Finžgarjevem pasijonu) daje mojster vitraja Marko Jerman, ki je čudovite vitraje z upodobitvami postaj križevega pota pospremil z avtorskim Križevpotnim vencem.

Jezusa obsodijo na smrt. FOTO: Tatjana Splichal

In čeprav med pasijonskimi uprizoritvami preteče nekaj let ter kostumi in scenski elementi niso v uporabi, pasijonski prostovoljci ne počivajo. S finančnimi sredstvi z razpisov Ministrstva za kulturo so tako predlani obnovili kostumografijo, lani pa scenografijo in v izvedbo vključili številne prostovoljce, obnovljene elemente in vloženo delo pa predstavljajo na razstavi v Sokolskem domu.

Koordinatorka Pasijonskega večera Urška Florjančič. FOTO: Tatjana Splichal

Pasijonski večer so zaradi slabe vremenske napovedi preselili v Jurjevo dvorano v Staro Loko. FOTO: Tatjana Splichal

Dan prej so v Sokolskem domu Škofja Loka odprli razstavo obnovljene kostumografije in scenografije Škofjeloškega pasijona. FOTO: Tatjana Splichal

S Pasijonske razstave. FOTO: Tatjana Splichal

Razstava bo odprta do nedelje, 7. maja. FOTO: Tatjana Splichal

Na Pasijonskem večeru so zbrali za 200 evrov prostovoljnih darov, ki jih bodo namenili za obnovo stare dekanije.

Več fotografij Tatjane Splichal pa v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo in drsenje s puščico v levo ali desno).

Kupi v trgovini

Pasijon ubogih
Molitveniki
8,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh