Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Pastoralni delavec naj spoznava in ne spreminja romske kulture«

Za vas piše:
D. O.
Objava: 25. 04. 2013 / 13:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Pastoralni delavec naj spoznava in ne spreminja romske kulture«

V Veržeju so se včeraj prvič zbrali pastoralni delavci vse Slovenije, ki se ukvarjajo z Romi.

V Veržeju so se včeraj prvič zbrali pastoralni delavci vse Slovenije, ki se ukvarjajo z Romi.

Pastorala Romov v Cerkvi na Slovenskem je bolj kot ne prepuščena posameznikom in njihovi iznajdljivosti. Žal je tudi teh posameznikov (duhovnikov, redovnikov, redovnic in laikov) zelo malo glede na število Romov in razpršenost njihovih bivališč (naselij) po Sloveniji. Udeležence želimo med seboj spoznati in povezati ter jih spodbuditi k bolj načrtnemu delu z Romi predvsem v smislu vključevanja v redno pastoralo župnije (na dolgi rok).

Na prvem srečanju v Veržeju so se posvetili predvsem spoznavanju in sprejemanju romske kulture, ki je drugačna od kulture večinskega prebivalstva. V tej kulturi ni in ne sme biti namen pastoralnega delavca spreminjanje kulture, ampak predvsem vstopanje v to kulturo in spoznavanje njenega bogastva. Za pastoralnega delavca to pomeni spreminjanje samega sebe v luči evangelija, evangeljskih svetov, blagrov ...

Zbrane sta nagovorila murskosoboški škof Peter Štumpf in Peter Kokotec, ki se aktivno ukvarja s pastoralo Romov. Med drugim so na srečanju spregovorili Sonja Horvat o tem, kako pastoralo vidijo Romi), Marjan Lampret o Mednarodnem katoliškem odboru za pastoralo Romov, Peter Kokotec o delu med Romi na Brezjah in tiskanju literature za Rome, p. Miran Špelič pa o dialogu med kulturami v luči Svetega pisma, cerkvenih očetov in izročila. Sledilo je delo po skupinah, v katerih so se udeleženci pogovarjali o lastnih izkušnjah pastorali Romov in kaj bi si od Cerkve na Slovenskem pri svojem delu želeli.


Foto: Romarski urad Brezje

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh