Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pastoralni izzivi Cerkve v Braziliji

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 25. 02. 2020 / 09:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2020 / 10:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pastoralni izzivi Cerkve v Braziliji

Na obisku ad limina v Vatikanu so v teh dneh škofje iz Brazilije, zadnja skupina bo na vrsti v letošnjem oktobru.

Foto: Vatican Media

S papežem Frančiškom se je včeraj srečala druga skupina škofov iz Brazilije, ki so v teh dneh v Vatikanu na obisku ad limina. Preostalih trinajst skupin škofov bo sveti oče sprejel v prihodnjih mesecih, zadnja bo na vrsti 1. oktobra. Na Radiu Vatikan so ob tej priložnosti predstavili nekatere pastoralne izzive Cerkve v Braziliji.

Največja med njimi sta sekularizacija in sekte. Sekularizacija in vedno večja t.i. verska »nepismenost« sta značilni predvsem za najvišje in najbolj izobražene sloje prebivalcev, kažeta pa se posebej v politiki in zakonodaji, povezanima z družino, zakonom in življenjem. Vedno hitreje se širijo evangeljske in binkoštne cerkve, ki so vedno močnejše, in nove sinkretistične sekte, kot je Vesoljna cerkev božjega kraljestva, ki je nastala v Braziliji leta 1977. Ta je doživela hitro rast predvsem v letih, ko je bila teologija osvoboditve obsojena. S svojo teologijo »blaginje«, v središču katere je samodoločanje posameznika, ter religioznostjo, v kateri prevladujejo čustva, so te skupine znale prodreti v družbene razpoke v državi. Evangeljske cerkve so posebej navzoče na obrobjih in danes predstavljajo okoli 20 % brazilskega prebivalstva. Ključno vlogo so imele tudi med zadnjo volilno kampanjo pred predsedniškimi volitvami leta 2018, ko so dejavno podpirale kandidaturo sedanjega predsednika Bolsonara.

Glavni izziv torej danes predstavlja vnovična evangelizacija

Glavni izziv torej danes predstavlja vnovična evangelizacija v državi, ki se še vedno ponaša z največjim številom katoličanov na svetu (več kot 171 milijonov, 84%). Za močno spodbudo na tem področju so poskrbeli škofje Latinske Amerike z Dokumentom iz Aparecide, pa tudi apostolska spodbuda papeža Frančiška Veselje evangelija. Povečala se je misijonska zavest in prenova Cerkve v Braziliji je doživela nov preobrat. Vanjo so vključene vse cerkvene skupnosti in stvarnosti, posebej laiki. Ti so povabljeni, da bi postali Cerkev v izhodu, kot vabi papež Frančišek, pa tudi podpirali družino kot privilegiran prostor prenosa vere prihodnjim rodovom.

Te tematike so bile v središču zadnjih pastoralnih načrtov Brazilske škofovske konference. Posebej smernice za leta 2019-2023 poudarjajo misijonarsko pričevanje v mestnih stvarnostih ter vabijo k posebni pozornosti na družinsko pastoralo.

Prenovljeno evangelizacijsko poslanstvo Cerkve v Braziliji je še posebej kompleksno v raznovrstnem, večnarodnostnem in večkulturnem kontekstu, kjer sobivajo zelo različne stvarnosti: od amazonskega področja in severovzhoda, ki je najrevnejše področje države z izrazitimi kulturami in ljudskimi pobožnostmi, do jugovzhodnega predela, ki je najbolj razvit in »evropski«, z mestoma Brasilia in Rio de Janeiro. Brazilski škofje so se zato odločili za decentralizacijo ter oblikovali osemnajst območnih škofovskih konferenc, kot jim je nakazal papež Frančišek med apostolskim obiskom v Braziliji leta 2013.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh