Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Bartolomej med 22. in 25. majem na Češkem

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 21. 05. 2013 / 07:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarh Bartolomej med 22. in 25. majem na Češkem

Ekumenski patriarh bo sodeloval na slovesnosti ob 1.150-letnici prihoda apostolov Cirila in Metoda na Velikomoravsko.

Ekumenski patriarh iz Carigrada, Bartolomej I., se bo vendarle – kot je bilo sprva mišljeno – udeležil pravoslavega češkega slavja ob praznovanju prihoda apostolov Cirila in Metoda na Velikomoravsko pred 1.150 leti. Patriarhovo udeležbo je minuli konec tedna v Pragi za češke medije potrdil tajnik pravoslavne območne Cerkve, Pavel Milko.

Častni poglavar svetovnega pravoslavja bo na Češko pripotoval jutri. V soboto, 25. maja, bo obhajal uvodno bogoslužje ob začetku praznovanja Ciril-Metodovega jubileja v češkem mestu Mikulčice. Istega dne naj bi se zvečer vrnil domov.

Pred mesecem dni so na Češkem še računali na odpoved patriarhovega obiska, saj je v češki pravoslavni Cerkvi za precejšnje razburjenje poskrbel tamkajšnji praški metropolit Krystof, ki je medtem že odstopil s svojega položaja.

Nekdanjemu metropolitu so očitali očetovstvo dveh hčera, kar je Krystof tudi javno priznal, ob tem pa je poudaril, da sta bili dekleti spočeti pred njegovimi redovnimi zaobljubami. Poleg dveh otrok so metropolitu očitali tudi več zvez z različnimi ženskami.

Praška metropolija ima trenutno začasno vodstvo; novi metropolit naj bi bil imenovan prihodnji mesec.

Katoliško slavje ob Ciril-Metodovem jubileju pa se prične šest tednov za pravoslavnim. Predsednik Češke škofovske konference in praški nadškof kardinal Dominik Duka je v izjavi, ki je bila objavljena minuli konec tedna, zapisal, da se papež Frančišek katoliškega slavja 5. julija v Velehradu ne bo udeležil. Tudi odhod posebnega odposlanca češkega predsednika v Rim te odločitve ni spremenil.

»Četudi z obžalovanjem«, piše kardinal Duka, v celoti razume papeževo odločitev, kajti če bi Frančišek privolil v obisk na Češkem, 'bi od njega pričakovali tudi udeležbo na slovesnostih v slovaški Nitri in na evharističnem kongresz v Kölnu'.

'Povsem razumljivo je', da je novi papež za cilj svojega prvega potovanja v tujino izbral 'svojo rojstno celino Latinsko Ameriko' in da se bo udeležil svetovnega dne mladih v brazilskem Riu de Janeiru.

Glede na pomanjkanje prostora v romarskem središču Velehrad 'pa so pristojni morda celo malce hvaležni, da bo zaradi odpovedi papeževega obiska malenkost manjši tudi naval romarjev iz celotne Srednje Evrope', saj bi imeli prireditelji v nasprotnem primeru precejšnje težave z nastanitvijo vseh udeležencev. Kardinal Duka se bo v petek, 24. maja, s patriarhom Bartolomejem sestal na skupnem pogovoru.

Precejšnje veselje je predsednik Češke škofovske konference izrazil ob papeževi odločitvi, da kot svojega odposlanca na slavje v Velehradu pošlje zagrebškega nadškofa kardinala Josipa Bozanića. Hrvaška je 'ena izmed držav, kjer sta misijonarila apostola Ciril in Metod'. Imenovanje najvišjega predstavnika hrvaške katoliške Cerkve spominja na 'več kot 150-letno izročilo sodelovanja med slovanskimi narodi'. Velehrad je kot domnevno zadnje počivališče svetega Metoda 'vedno povezoval slovanske narode v njihovem verskem življenju, pa tudi v boju za njihovo kulturno, narodno in politično samostojnost'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh