Zapri
Iskanje

Patriarh Bartolomej pripotoval v Rusijo

Objava: 25. 05. 2010 / 07:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Patriarh Bartolomej pripotoval v Rusijo

Opazovalci od obiska ekumenskega patriarha pričakujejo napredek pri pripravah vsepravoslavnega cerkvenega zbora
Častni poglavar svetovnega pravoslavja, patriarh Bartolomej I. iz Carigrada, je minulo soboto pričel svoj desetdnevni obisk Rusije. Na moskovskem letališču sta ga pričakala poglavar ruske pravoslavne Cerkve, patriarh Kiril I., in ruski minister za kulturo, Aleksander Avdejev. Patriarh Bartolomej je med kratko slovesnostjo ob prihodu povedal, da je cilj njegovega tokratnega potovanja 'nadaljna krepitev bratskih vezi' obeh Cerkva v dobro svetovnega pravoslavja.

Patriarh Bartolomej je v rusko prestolnico pripotoval na povabilo patriarha Kirila in v času obiska bosta oba poglavarja pravoslavnih Cerkva skupaj darovala več slovesnih bogoslužij, med drugim v samostanu sv. Trojice blizu Moskve ter v katedrali Kristusa Odrešenika v ruski prestolnici. Na programu patriarha Bartolomeja so še postanki v sami prestolnici ter v njeni okolici, obiskal pa bo tudi Sankt Peterburg ter nekaj samostanov na severozahodu Rusije. Predviden je tudi sprejem pri ruski vladi.

Po letu 1993 je to drugi uradni obisk patriarha Bartolomeja v Rusiji. V Moskvo je pripotoval še decembra leta 2008, ko se je udeležil pogrebnih slovesnosti ob smrti nekdanjega moskovskega patriarha Aleksija II. (1990-2008).

Opazovalci od obiska ekumenskega patriarha v Moskvi pričakujejo napredek pri pripravah vsepravoslavnega cerkvenega zbora. Pri tem ključno vlogo igra patriarh Kiril kot poglavar največje narodne pravoslavne Cerkve s stopetdesetimi milijoni vernikov. Načrtovanje tovrstnega cerkvenega zbora vseh štirinajst kanoničnih pravoslavnih Cerkva poteka že od šestdesetih let preteklega stoletja. Nazadnje je 'Sveta in velika sinoda pravoslavne Cerkve' zasedala v devetem stoletju.

Patriarh Kiril se je na svoje prvo inozemsko potovanje po nastopu položaja odpravil prav v Carigrad k patriarhu Bartolomeju. Takrat sta oba poglavarja odprla novo poglavje v odnosih med Moskvo in Carigradom. Do tedaj je med obema Cerkvama vladala precejšnja napetost zaradi upravljanja pravoslavnih Cerkva v Estoniji in Ukrajini.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh