Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Bartolomej: trpimo z ukrajinskim narodom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 03. 2022 / 17:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2022 / 14:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Bartolomej: trpimo z ukrajinskim narodom
Ekumenski patriarh Bartolomej I. FOTO: Wikipedia

Patriarh Bartolomej: trpimo z ukrajinskim narodom

Ekumenski patriarh Bartolomej I. je ukrajinskemu narodu znova izrazil svojo solidarnost in sočutje.

Z mislimi je pri »bogoboječem ukrajinskem ljudstvu«, je patriarh zapisal v pastirskem pismu ob začetku postnega časa v Pravoslavni cerkvi. »Izpostavljeno je neizrekljivim grozotam neupravičene, nesmiselne napadalne vojne, ki širi trpljenje in smrt,« tako Bartolomej, ki poudarja: »Trpimo skupaj z našimi preizkušanimi brati in otroki ter okrepimo svoje molitve Gospodu usmiljenja in Bogu miru za takojšnjo prekinitev ognja in za zmago tiste pravičnosti in tistega miru, ki sta predokus popolnega veselja v Božjem kraljestvu.«

Bartolomej je že kmalu po napadu ruskih sil obsodil napad na Ukrajino in izrazil podporo tamkajšnjemu ljudstvu, ki se bori »za Boga in domovino«.

Bartolomej je že kmalu po napadu ruskih sil obsodil napad na Ukrajino in v telefonskem pogovoru z metropolitom Epifanijem, voditeljem Pravoslavne cerkve v Ukrajini, izrazil podporo tamkajšnjemu ljudstvu, ki se bori »za Boga in domovino«. Patriarh se je pozneje po telefonu pogovarjal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Izjava antiohijskih škofov

Niso pa vse Pravoslavne cerkve tako enoznačno podprle Ukrajine, kakor je storil ekumenski patriarh. V minulih dneh je zasedala sinoda antiohijskega patriarhata in škofje so v uradni izjavi po konferenci v libanonskem Balamandu sicer izrazili svojo »globoko bolečino« in »veliko žalost« zaradi »bolečih dogodkov v Ukrajini«. Poudarili so, da so »nenehno molijo za mir v Ukrajini in po vsem svetu«, ob tem pa niti z besedo niso omenili ali kakor koli obsodili ruskega napada na Ukrajino.

Naj Bog navdihne odločevalce, da bodo dali prednost logiki miru in se povezali v dialogu, da bi preprečili nadaljnje uničenje ter človeške in materialne izgube.

V izjavi za javnost so še zapisali, »naj Bog navdihne odločevalce, da bodo dali prednost logiki miru in se povezali v dialogu, da bi preprečili nadaljnje uničenje ter človeške in materialne izgube«.

Škofje antiohijskega patriarhata izrekajo sožalje škofom Ukrajinske pravoslavne cerkve moskovskega patriarhata in njihovemu voditelju metropolitu Onufriju. Škofje upajo, »da bodo duhovne in zgodovinske vezi med ruskim in ukrajinskim narodom, rojenima iz istega krstnega kamna, prispevale k razrešitvi spora, k spravi in okrepitvi miru«. Te »zgodovinske vezi« in »skupni krstni kamen« pa je že večkrat izpostavil tudi moskovski patriarhat, ki doslej še ni izdal uradnega poziva ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, naj ustavi napad na sosednjo državo.

Nalaganje
Nazaj na vrh