Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh bo s papežem obiskal rimsko sinagogo

Objava: 12. 01. 2010 / 09:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarh bo s papežem obiskal rimsko sinagogo

Latinski patriarh v Jeruzalemu, nadškof Fouad Twal, upa, da bo njegov obisk okrepil medverske odnose

Latinski patriarh v Jeruzalemu, nadškof Fouad Twal, bo v nedeljo spremljal papeža Benedikta XVI. na njegovem obisku v rimski sinagogi. V izjavi za italijansko katoliško agencijo SIR je nadškof Twal pojasnil, da bodo on sam ter nekateri drugi katoličani iz Svete dežele papeža spremljali v upanju, da bi ta obisk okrepil medverske odnose, obenem pa izkazal spoštovanje Cerkve do izraelske skupnosti. Patriarh je izrazil željo, da bi obisk pozitivno vplival na oblikovanje javnega mnenja v Izraelu in na Jeruzalem.

V spremstvu svetega očeta bo še nadškof Antonio Franco, apostolski nuncij v Izraelu in apostolski delegat za Jeruzalem ter za palestinska ozemlja, pa tudi škof Giacinto-Boulos Marcuzzo, vikar latinskega patriarha v Jeruzalemu na področju Izraela.

Kot je pojasnil oče David Neuhaus, vikar latinskega patriarha za hebrejsko govoreče katoličane v Izraelu, ta obisk ne predstavlja ničesar novega, ima pa visoko simbolno vrednost. Judje in katoličani morda še niso vajeni, da katoliška Cerkev tako spoštljivo pristopa k judovskim bratom.

Svojo navzočnost med obiskom je potrdila tudi delegacija Velikega rabinata iz Izraela, ki v Rim prihaja na deveto srečanje Mešane komisije glavnega izraelskega rabinata in Komisije Svetega sedeža za verske odnose z Judi. Srečanje bo potekalo med 17. in 20. januarjem letos.

Papež Benedikt XVI. bo rimsko sinagogo obiskal 17. januarja, na enaindvajseti Dan za preučevanje in razvoj dialoga med katoličani in judi, ter na praznik Mo'ed di Piombo.

Mo'ed di Piombo je dan, ko se judovska skupnost v Rimu spominjamčudežnega dogodka iz leta 1793. Takrat so rimski judje ubežali napadu domačinov, zahvaljujoč nenadni nevihti, ki je pogasila požare, podtaknjene ob vratih judovskega geta.

Ricardo Di Segni, vrhovni rimski rabin, je papeža na obisk sinagoge povabil že januarja leta 2006, v želji, da bi obisk Benedikta XVI. sovpadel z dvajseto obletnico zgodovinskega obiska papeža Janeza Pavla II. aprila 1986. Takrat je nek papež prvikrat stopil v judovski tempelj vse od časov svetega Petra.

Za Benedikta XVI. bo obisk rimske sinagoge tretji obisk judovskega templja v času njegovega pontifikata. Obiskal je že sinagogo v nemškem Kölnu avgusta leta 2005 in newyorško sinagogo Park East aprila 2008.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh