Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh: Egiptovski kristjani se ne smejo umakniti

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 25. 01. 2013 / 06:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarh: Egiptovski kristjani se ne smejo umakniti

Novi koptski katoliški patriarh Ibrahim Isaac Sidrak svari pred inozemskimi vplivi, ki islam v Egiptu negativno spreminjajo.

Kristjani v Egiptu se po mnenju novega koptskega katoliškega patriarha Ibrahima Isaaca Sidraka zaradi strahu ne bi smeli umakniti iz družbenega življenja. S tovrstno osamitvijo bodo izgubili svojo svobodo in odprtost, je novi patriarh pojasnil v pogovoru za vatikansko agencijo Fides. Egipt je dežela, v kateri lahko kristjani tudi v današnjem času živijo svobodno in v dobrih odnosih z muslimani. V deželo ob Nilu sicer že nekaj časa prihajajo tokovi iz Savdske Arabije in držav ob Perzijskem zalivu, ki so korenito spremenili egiptovski islam in sožitje različnih veroizpovedi. Pred tem dogajanjem nimajo strahu le kristjani, ampak tudi muslimani, je dejal novi cerkveni poglavar z Rimom združenih koptskih katoličanov.

Patriarh je poročal, da so pred božičnimi prazniki nekateri islamski pridigarji svoje vernike opozorili, naj kristjanom voščijo ob njihovem prazniku. Strah, da jim muslimani ne bodo izrekali božičnih voščil, se je torej za kristjane izkazal kot neupravičen. Ob minulih praznikih je h kristjanom pristopilo še več muslimanov kot v preteklih letih, da bi jim zaželelo blagoslovljene božične praznike. Ob vsem tem pa patriarh ugotavlja, da se kristjani vse bolj zapirajo v lastne ozke kroge in v svojem vzporednem svetu denimo ustanavljajo športna društva, namesto da bi iskali in spodbujali stik z muslimanskimi rojaki.

Visoka pričakovanja ima patriarh Sidrak od novega koptskega patriarha Tavadrosa, poglavarja egiptovske večinske Cerkve. »Njegova prva dejanja, njegova odprtost, njegovi obiski in njegova duhovna občutljivost nam zbujajo veliko upanja«, tudi za edinost med kristjani, je prepričan katoliški patriarh. Sam svojo temeljno nalogo vidi v tem, da bi svojim vernikom v luči negotovosti znal posredovati zaupanje in zanesljivost, je še dodal Sidrak. Ključna beseda pri vsem tem pa bi morala biti 'sprava'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh