Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Kiril I. pričel zgodovinski obisk na Poljskem

Objava: 17. 08. 2012 / 07:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarh Kiril I. pričel zgodovinski obisk na Poljskem

Vrhunec štiridnevnega obiska predstavlja podpis skupne poljsko-ruske spravne izjave z nadškofom Michalikom danes opoldne na Varšavskem gradu.

Pospremljen z velikim mednarodnim medijskim zanimanjem je moskovski patriarh Kiril I. včeraj pričel svoj štiridnevni obisk na Poljskem. Sprejema na varšavskem vojaškem letališču so se udeležili tudi predstavniki poljskega katoliškega episkopata. Kiril I. je prvi poglavar ruske pravoslavne Cerkve, ki je kdaj obiskal Poljsko.

Vrhunec štiridnevnega obiska predstavlja podpis skupne poljsko-ruske spravne izjave s poljsko katoliško Cerkvijo danes opoldne na Varšavskem gradu. V imenu poljske Cerkve bo izjavo podpisal predsednik Poljske katoliške škofovske konference, nadškof Jozef Michalik iz Przemysla.

Patriarh Kiril I. bo Poljsko obiskal na povabilo tamkajšnje pravoslavne Cerkve. Prvi dan obiska se je sestal s poglavarjem poljskega pravoslavja, metropolitom Savo, in s poljskim predsednikom Bronislawom Komorowskim. Kiril I. bo obiskal tudi sedež Poljske katoliške škofovske konference in se sestal s tamkajšnjim predsedstvom, v nedeljo pa se bo udeležil najpomembnejše pravoslavne romarske maše na Poljskem v mestu Grabarka.

Poljsko-ruski odnosi so med drugim še danes obremenjeni zaradi vloge Sovjetske zveze ob začetku druge svetovne vojne in zaradi umora poljskih vojnih ujetnikov. Sovjetske čete so Poljsko med leti 1944/45 sicer rešile pred nemškim okupatorjem, vendar so deželi vsilili moskovski režim. Ruski politiki in zgodovinarji pa po drugi strani krivijo Varšavo za smrt tisočev sovjetskih vojnih ujetnikov med poljsko-sovjetsko vojno v začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja.

V spravni izjavi patriarh Kiril in nadškof Michalik pozivata Poljake in Ruse, naj drug drugemu odpustijo vso krivdo in krivice ter zlo, ki se je v zgodovini pripetilo med obema sosednjima slovanskima narodoma. Kot je na tiskovni konferenci pojasnil predstavnik za stike z javnostjo pri poljskem episkopatu, Jozef Kloch, je izjava, ki jo bosta cerkvena poglavarja podpisala danes opoldne, prvi skupni dokument ruske pravoslavne in poljske katoliške Cerkve. Henryk Paprocki, tiskovni predstavnik poljske pravoslavne Cerkve, pa je poudaril izreden pomen prvega obiska kakega moskovskega patriarha na Poljskem. Kiril I. se bo sestal tudi z najvišjimi predstavniki poljske države.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh