Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Kiril ob božiču: vsak nov dan je neprecenljiv Božji dar

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 24. 12. 2021 / 07:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2021 / 08:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Kiril ob božiču: vsak nov dan je neprecenljiv Božji dar
Verniki Ruske pravoslavne cerkve bodo po julijanskem koledarju božič obhajali 7. januarja 2022. FOTO: Vatican Media

Patriarh Kiril ob božiču: vsak nov dan je neprecenljiv Božji dar

Moskovski patriarh Kiril I. ob božiču vernike vabi, naj se izročijo Božji ljubezni, ki pomaga premagati strahove ter spodbuja k usmiljenju in trdni veri, predvsem v času epidemije.

»Veselje, ko veš, da si na varnem, ker je Gospod tam, blizu tebe,« smisel božiča povzema moskovski patriarh Kiril v božičnem sporočilu, namenjenem vernikom Ruske pravoslavne cerkve, ki bo po julijanskem koledarju božič obhajala 7. januarja 2022.

Samo Gospodova ljubezen nas lahko okrepi v naših preizkušnjah, izžene strah iz naših src in nam da moč za opravljanje dobrih del.

V času epidemije koronavirusne bolezni je »manjkal občutek varnosti, zaščite in miru, saj uničujoča nadloga še naprej spreminja vsakdanje življenje«, preprečuje človeštvu, da bi načrtovalo, in povzroča, da je jutrišnji dan negotov, je po navedbah Radia Vatikan zapisal patriarh Kiril in izpostavil, da se ravno v tem kontekstu na poseben način pokaže »krhkost človeškega življenja«, ki jo spremlja zavedanje, da je »vsak nov dan neprecenljiv Božji dar«. Zato je pomembno razumeti, da nas »samo Gospodova ljubezen lahko okrepi v naših preizkušnjah, izžene strah iz naših src in nam da moč za opravljanje dobrih del«.

Moskovski patriarh Kiril I. in papež Frančišek med srečanjem na Kubi. FOTO: Vatican Media

Patriarh Kiril vernike spodbuja, naj božič živijo z usmiljenjem in ostanejo trdni v veri ter se prepustijo Božji ljubezni, pri tem pa ohranijo upanje in zaupanje v Njega, ki nam edini lahko pomaga premagati težave. Vzor nam je Devica Marija, ki je svojega Sina rodila v skromnih jaslih, ob tem pa je dopustila, da je njeno srce napolnila Gospodova ljubezen. »Ta ljubezen,« v sporočilu piše patriarh, »je spremenila vse okoli nje in Devica ni opazila težav ali velike revščine«, v kateri je rodila Božjega Sina.

Jezusovo rojstvo je veselje, iz katerega nihče ni izključen.

Božič naj bo torej priložnost, da »otresemo verige strahu in nezaupanja, tesnobe in obupa z naših duš ter prisluhnemo glasu Božjega Sina, ki je prišel na svet, da bi odrešil vse, ki so utrujeni in obteženi«. »Jezusovo rojstvo je veselje, iz katerega nihče ni izključen,« sklene ruski patriarh in vsem vernikom zaželi »zdravje duše in telesa, veselje in moč za napredovanje na poti odrešenja«.

Nalaganje
Nazaj na vrh