Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Pizzaballa: povabilo k pripravi na nedeljo Božje besede

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 10. 01. 2022 / 10:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2022 / 10:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Pizzaballa: povabilo k pripravi na nedeljo Božje besede
Logotip nedelje Božje besede. FOTO: Vatican Media

Patriarh Pizzaballa: povabilo k pripravi na nedeljo Božje besede

Na željo papeža Frančiška od leta 2020 naprej na tretjo nedeljo v letu v vesoljni Cerkvi obhajamo nedeljo Božje besede.

V pripravi na letošnji dogodek je jeruzalemski latinski patriarh Pierbattista Pizzaballa vernikom napisal sporočilo, v katerem jih je povabil k dejavni udeležbi, poroča Radio Vatikan. Nedeljo Božje besede bomo letos obhajali 23. januarja, v Sveti deželi pa bo posvečena branju celotne Nove zaveze.

Nedelja Božje besede bo v Sveti deželi letos posvečena branju celotne Nove zaveze.

Kot je papež Frančišek določil v dokumentu motu proprij z naslovom Aperuit Illis z dne 30. septembra 2019, je »tretja nedelja med letom posvečena obhajanju, premišljevanju in širjenju Božje Besede,« njen namen pa je, da bi v Božjem ljudstvu omogočila »rast pobožne in stalne domačnosti s Svetim pismom«. Patriarh Pizzaballa zato vabi vernike v Palestini, Izraelu, Jordaniji in na Cipru, naj se kot posamezniki ali kot skupine udeležijo pobud, ki jih ob tej priložnosti pripravljajo župnije, redovne skupnosti, laiki, mladinske skupine in družine. »V zaupanju v Božjo milost bomo tako v Sveti deželi in od tukaj po vsem svetu širili 'neminljivo seme' žive in večne Božje besede, pristnega 'dišečega vonja', zaradi katerega se človek zaljubi,« je zapisal jeruzalemski patriarh.

V preteklih letih so se v Cerkvi v Jeruzalemu na nedeljo Božje besede katoliški verniki skupaj z brati iz reformiranih cerkva zbrali ob prebiranju celotnih delov Svetega pisma. Kot je pojasnil nadškof Pizzaballa, so bile navdih za to tudi besede drugega vatikanskega cerkvenega zbora v dogmatični konstituciji Dei Verbum: »Cerkev je Sveto pismo vedno spoštovala, tako kakor tudi sámo Kristusovo telo, in se ni nikoli prenehala, zlasti pri svetem bogoslužju, hraniti s kruhom življenja z mize Božje besede in Kristusovega telesa.«

V prihodnjih dneh bodo na portalu jeruzalemskega latinskega patriarhata objavljene različne pobude za nedeljo Božje besede, med katerimi bodo verniki lahko izbirali in se odločili za sodelovanje.

Jeruzalemski latinski patriarh je spomnil tudi na besede papeža Frančiška v apostolskem pismu Scripturae Sacrae affectus ob 1.600. obletnici smrti svetega Hieronima, da je »Sveto pismo knjiga Gospodovega ljudstva, ki s poslušanjem prehaja od razpršenosti in razdeljenosti v enost« ter da »Božja beseda združuje vernike in iz njih dela eno samo ljudstvo«. V prihodnjih dneh bodo na portalu jeruzalemskega latinskega patriarhata objavljene različne pobude za nedeljo Božje besede, med katerimi bodo verniki lahko izbirali in se odločili za sodelovanje.

Kupi v trgovini

V drami odrešenja
Duhovnost
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh