Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Pizzaballa pri papežu: kristjani v Gazi »brez domov, vode in elektrike«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 01. 2024 / 10:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2024 / 11:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Pizzaballa pri papežu: kristjani v Gazi »brez domov, vode in elektrike«
Jeruzalemski latinski patriarh kardinal Pierbattista Pizzaballa se je v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Patriarh Pizzaballa pri papežu: kristjani v Gazi »brez domov, vode in elektrike«

Jeruzalemski latinski patriarh kardinal Pierbattista Pizzaballa je v teh dneh na obisku v Rimu, kjer s papežem Frančiškom razpravljata o razmerah na Bližnjem vzhodu.

Papež je jeruzalemskega patriarha včeraj sprejel v zasebno avdienco. Kot poroča spletni portal Vatican News, je kardinal Pizzaballa po srečanju v izjavi za medije povedal, da sta se s svetim očetom pogovarjala »o humanitarnih razmerah krščanske skupnosti v Gazi in na splošno v Sveti deželi«, pa tudi o stanju dialoga na tem območju ter o izgledih za dosego miru.

Kristjani v Gazi

Patriarh je na vprašanja časnikarjev odgovoril, da kristjani v Gazi »živijo v enakih razmerah kot vsi drugi« prebivalci tega območja. »Niso ločeno ljudstvo,« je pojasnil cerkveni dostojanstvenik, in čeprav jih bremeni dejstvo, da so »maloštevilčna manjšina«, je njihov položaj nekakšen »mikrokozmos težav, s kakršnimi se sooča celotno prebivalstvo«. Tudi za kristjane ni preprosto, je zatrdil patriarh, da živijo v razmerah velike razdeljenosti, ko se od vseh pričakuje, da se postavijo na eno ali drugo stran.

Kardinal Pizzaballa je v rednih stikih s katoliško župnijo v Gazi, ki leži na severu območja, kjer je trenutno manj spopadov.

Kardinal je še pojasnil, poročajo vatikanski mediji, da je v rednih stikih s katoliško župnijo v Gazi, ki leži na severu območja, kjer je trenutno manj spopadov. »Vojaške operacije so se premaknile južneje,« je dejal Pizzaballa, »vendar to ostaja območje, kjer ni ničesar: ni hiš, ni vode, ni elektrike, ni ničesar. Tam vlada skrajna revščina in ni navzočnosti kakršnih koli ustanov«.

Prebivalci Gaze so ostali brez vsega. FOTO: Vatican Media

Jordanija kot izhodišče za humanitarno misijo

Patriarh Pizzaballa je v Italijo prispel iz Jordanije, kjer je preživel zadnji teden dni. »Razmere v Jordaniji so zapletene, vendar moram reči, da je to edina država, ki je stabilna tako s političnega kot humanitarnega vidika,« je pojasnil v pogovoru za medije: »Ko moramo v Gazo dostaviti humanitarno pomoč, je naš naslov vedno jordanska kraljeva hiša.«

Jordanija je trenutno »najstabilnejša referenčna točka« za Cerkev, obstaja pa tudi minimalno sodelovanje s humanitarnimi organizacijami in z Egiptom.

Patriarh je sporočil, da se je pogovarjal s kraljem Abdulahom, jordansko vlado in različnimi ustanovami, »da bi videli, ali lahko ohranimo komunikacijske kanale z Gazo in tudi s tisto malo oblasti, ki je tam še ostala«. Jordanija je tako trenutno »najstabilnejša referenčna točka« za Cerkev, vendar »obstaja sodelovanje, minimalno sodelovanje, tudi s humanitarnimi organizacijami in z Egiptom«.

Dialog se mora nadaljevati

Patriarh Pizzaballa je dejal, da prizadevanja za konec vojne v Gazi niso preprosta. »Razmišljati moramo postopoma,« je dejal: »Takojšnje rešitve ne bo. Zaenkrat je pomembno, da najdemo poti za komunikacijo med obema stranema. Med Izraelom in Hamasom.«

Katoliška cerkev si bo, je dodal cerkveni voditelj, še naprej z vsemi močmi prizadevala za dosego tega cilja.

Nalaganje
Nazaj na vrh