Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh v Betlehemu pozval k razrešitvi spora na Bližnjem vzhodu

Objava: 29. 12. 2009 / 08:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarh v Betlehemu pozval k razrešitvi spora na Bližnjem vzhodu

Patriarh Twal je v božični pridigi povedal, da so Palestinci že siti dogovorov, obljub, čakanja in pogajanj

Latinski patriarh v Jeruzalemu, Fouad Twal, je v svoji božični pridigi pozval k dokončni razrešitvi spora na Bližnjem vzhodu. Mir in nenasilje naj nadomestita sovraštvo, vojno in nasilno oblast, je Twal razgrnil svoje misli med božično mašo v katoliški cerkvi sv. Katarine poleg bazilike Jezusovega rojstva. Palestinci so po njegovih besedah že siti dogovorov, obljub, čakanja in pogajanj. Twal je opozoril na številne ljudi, ki so zaradi težav in negotovosti deželo že zapustili. Slovesnega bogoslužja so se udeležili tudi palestinski predsednik Mahmud Abbas, palestinski predsednik vlade Salam Fayyad in (krščanski) župan Betlehema, Victor Batarseh.

Patriarh Twal je kristjane po vsem svetu v šestih jezikih pozval, naj molijo za Sveto deželo. Ljudje na tem področju živijo kot ‘sovražni bratje’, je povedal v pridigi. Oznako ‘Sveta’ si bo ta dežela zaslužila šele, ‘ko bodo ljudje v njej živeli v svobodi, pravičnosti, ljubezni, spravi, miru in varnosti’. Z odprtostjo in gostoljubjem je potrebno zrušiti ‘zidove razločevanje in osamitve’. Patriarh je ob tem spomnil na vojno v Gazi pred letom dni. Obleganje tega območja še danes povzroča zadušljivo ozračje, je poudaril patriarh.

Ob letošnjem Božiču želimo skupaj z vsemi ljudmi dobre volje moliti za mir, je nadaljeval Twal. Mir, ki ga izprosimo, se razlikuje od miru, ki nam ga ponuja svet. Mir, ki nam ga naklanja svet, temelji na moči in nasilju. Mi pa iščemo mir, ki temelji na pravičnosti in človeškemu dostojanstvu.

V luči svetovne gospodarske krize se je patriarh kritično izrazil do ‘malikovanja denarja’ in pozval k večji solidarnosti z revnimi. Le vrednote, kot so zmernost in delitev dobrin, lahko gospodarstvo ponovno pripeljejo na zeleno vejo. Zaradi denarnih težav svet danes pozablja na revne. Božič pa bo vedno pomenil klic, ki zmoti vest materialistično usmerjenega sveta; sveta, ki temelji na brezmejnem boju za prevlado in tekmi za bogastvo, vse to pa na račun najrevnejših prebivalcev.

Ob zaključku polnočne maše je patriarh Twal vodil procesijo do votline Jezusovega rojstva. Cerkev sv. Katarine je bila nabito polna, romarji pa so v vrsti čakali po nekaj ur, saj so strogi varnostni pregledi upočasnili vstop v svetišče. Tudi po končanem bogoslužju so si številni verniki skušali priboriti dostop do notranjosti.

Na fotografiji: bazilika Jezusovega rojstva

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh