Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patrick Kennedy brez obhajila

Objava: 24. 11. 2009 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patrick Kennedy brez obhajila

Katoliški politik in škof ameriške škofije Providence ne najdeta skupnega jezika pri vprašanju splava

Škof škofije Providence v ameriški zvezni državi Rhode Island, Thomas Tobin, je poslancu v ameriškemu kongresu Patricku Kennedyju zaradi njegovega stališča o vprašanju splava prepovedal prejemanje svetega obhajila. Škofova odločitev zaenkrat predstavlja vrhunec grenkega spora med cerkvenimi predstavniki in politikom iz ene najbolj znanih katoliških družin v Združenih državah Amerike.

Škof Tobin je politiku v pismu sporočil, da ne sme več prejemati svetega obhajila, je Patrick Kennedy pojasnil za krajevni dnevnik. Tudi duhovniki iz škofije Providence so dobili navodila, da poslanca ne smejo obhajati. Škofova odločitev sicer velja le na področju škofije Providence in zaenkrat še ni jasno, ali bodo podobna pravila upoštevali tudi v Kennedyjevi domači škofiji, ki leži v zvezni državi Massachusetts.

Kennedy je v pogovoru za omenjeni časopis še dejal, da mu je škof pojasnil, kako se zaradi svojega javnosti dobro znanega stališča glede opravljanja splava ne more predstavljati kot dejaven katoličan. Spor med škofom Tobinom in poslancem Kennedyjem se je začel meseca oktobra, ko se je politik v nekem pogovoru kritično izrazil o stališču ameriških škofov do zdravstvene reforme; škofje namreč predlog reforme zavračajo v vseh točkah, ki se dotikajo splava. Tobin je po objavljenem pogovoru zahteval Kennedyjevo opravičilo.

Kennedy je škofu pisno odgovoril, da tako kot vsi ostali prebivalci zvezne države Rhode Island tudi on spoštuje katoliško Cerkev in njeno vodstvo, da pa zaradi dejstva, ker ima o določenih vprašanjih drugačno mnenje kot cerkvena hierarhija, še ni slab katoličan. Zapisal je, da živi svojo vero, ki priznava tudi obstoj nepopolnega človeka.

Škof Tobin mu je v svojem cerkvenem glasilu odgovoril, da svojega stališča glede splava ne more pripisati ‘nepopolnosti človeka’. Kennedyjevo stališče je po škofovih besedah nesprejemljivo in za številne vernike celo pohujšljivo.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh